Sufinansiranje Idejnog projekta izgradnje topovoda Kakanj-Sarajevo

0
1129
Izgradnjom toplovoda bilo bi osigurano snabdijevanje toplinskom energijom područja od Kaknja do Sarajeva

Sporazum o sufinansiranju izrade Idejnog projekta snabdijevanja toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva, između Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i JP Elektroprivrede BiH bit će potpisan 7. maja u prostorijama Fonda za zaštitu okoliša FBiH.
U skladu sa djelatnošću Fonda za zaštitu okoliša FBiH, koja obuhvata finansiranje pripreme i implementacije projekata u oblasti očuvanja, održivog korištenja, zaštite i unapređivanja stanja okoliša, Vlada Federacije BiH je Fondu odobrila uključivanje u Projekat toplovod Kakanj – Sarajevo i zaduženje za učešće u finansiranju
izrade Idejnog projekta u iznosu od 500.000 KM.
Idejnom projektu prethodila jeizrada Studije ukupne vrijednosti 526.500 KM, finansirane od strane Elektroprivrede BiH i Fonda u omjeru od po 50 posto.
U okviru Studije je provedena analiza opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajevo, uključujući sve okolinske aspekte i analizu rizika projekta s obzirom na zahtjeve i sigurnost snabdijevanja električnom i toplinskom energijom, te je urađena ekonomsko-finansijska analiza koja je rezultirala odabirom najpovoljnijeg tehničko-tehnološkog rješenja, a koje će i biti predmetom detaljne razrade na nivou Idejnog projekta.
Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, u saradnji sa JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, naglašava važnost ovog projekta za nastavak aktivnosti na intenziviranju kapitalnih investicija kada je implementacija projekata kogeneracije/daljinskog grijanja iz termoelektrana u pitanju.