Svečano predstavljena nova direktna aviolinija Varšava – Sarajevo

0
336
Otvaranje direktne zračne veze između Varšave i Sarajeva

Na ceremoniji održanoj danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, svečano je dočekan prvi let nove aviolinije kompanije LOT Polish Airlines na relaciji Varšava-Sarajevo-Varšava.
Ceremoniji su prisustvovali Uprava Međunarodnog aerodroma Sarajeva, članica Upravnog odbora LOT Polish Airlines Katarzyna Piskorz, predstavnik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Faruk Čaluk, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Poljske Szymon Szynkowski vel Sęk, poljski ambasador u BiH Jaroslaw Lindenberg, direktor USAID BiH Odjela za ekonomski razvoj Karl Wurster i zamjenik ministrice vanjskih poslova u BiH Josip Brkić.
Prilikom obraćanja medijima, istaknuta je važnost i uloga nove rute u rastućoj turističkoj potražnji za Bosnom i Hercegovinom te je predstavljeno niz marketinških i prodajnih aktivnosti za povećanje rezervacija iz Poljske, kao i planovi za korištenje prilika koje Aerodrom Varšava nudi za stvaranje dodatne potražnje i rezervacija s drugih ključnih izvornih tržišta za BiH. Pokretanje ove rute je rezultat pregovora između LOT Polish Airlinesa i Međunarodnog aerodroma Sarajevo, uz podršku USAID Turizam, a sve u cilju proširenja zračne povezanosti države s ciljem poticanja privrednog razvoja kroz turizam.
“Otvaranje direktne zračne veze između Varšave i Sarajeva, kojom upravlja aviokompanja LOT, još je jedna potvrda rastuće aktivnosti Poljske u regiji Zapadnog Balkana. Nadam se da će to ne samo olakšati poljskim hodočasnicima dolazak u Međugorje, već će postati i katalizator za još življu gospodarsku, političku i kulturnu suradnju između Poljske i Bosne i Hercegovine”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Poljske.
“Drago nam je da će uz let koji traje manje od dva sata, Poljaci imati priliku da iskuse jedinstveni šarm Sarajeva te vide važne historijske lokalitete kao što je sarajevski Tunel spasa, ali i uživaju u opuštenoj atmosferi i čarobnoj balkanskoj kuhinji. Isto tako će i Varšava, grad pun historijskih spomenika i kulinarskih specijaliteta, biti pristupačniji za kratki izlet. Pozivamo vas na šetnje uz rijeke Miljacku i Vistulu”, izjavila je Katarzyna Piskorz.

Letovi će se odvijati pet puta sedmično – svakog ponedjeljka, utorka, četvrtka, petka i nedjelje

“S radošću smo dočekali početak letova najveće poljske aviokompanije Lot Polish Airlines. Uspostavljanje direktne aviolinije između Sarajeva i Varšave od velikog je značaja za razvoj turizma i privrede BiH kao i jačanje ekonomskih veza. Za Međunarodni aerodrom Sarajevo početak letova na relaciji Sarajevo – Varšava, posebno je važan zbog povećanja ponude destinacija ali i zbog činjenice da će aviokompanija Lot Polish Airlines našim putnicima ponuditi opcije transfera do brojnih destinacija putem svog čvorišta u Varšavi”, rekao je Alan Bajić, direktor Aerodroma Sarajevo.
Letovi će se odvijati pet puta sedmično – svakog ponedjeljka, utorka, četvrtka, petka i nedjelje, a karte su već dostupne online putem web stranice www.lot.com kao i na šalteru prodaje karata na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, te putem web stranice www.sia.ba.