Svečanom akademijom obilježeno 30. godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine

0
300
Svečanoj akademiji prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih institucija

Svečanom akademijom u sarajevskoj Vijećnici obilježeno je 30. godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istakao je da Bosna i Hercegovina danas slavi 30 godina nezavisnosti, godina ispunjenih ponosom, ali i teškim iskušenjima. Rekao je da su ovih dana ta iskušenja posebno teška za sve građane BiH koji s tugom i uznemirenošću prate dešavanja u Ukrajini.
“Užasne slike iz Ukrajine vraćaju nas u vrijeme koje smo mi hrabro iznijeli u godinama upravo iza 1. marta 1992. i proglašenja naše nezavisnosti. Bosanci i Hercegovci uistinu suosjećaju s Ukrajincima. I ovom prilikom im šaljemo izraze duboke solidarnosti i podrške. Nadamo se da će izdržati najteže trenutke i odbraniti svoju domovinu kao što smo i mi svoju”, rekao je premijer Novalić.
Federalni premijer je naglasio da smo svi uznemireni i zbog kontinuiranih otvorenih napada na opstojnost cjelovitosti naše države i njenog ustavnog poretka.
“No, nema sumnje da bosanskohercegovačke patriote znaju naći pravi odgovor i oduprijeti se svim nasrtajima na našu nezavisnost i suverenitet. Danas, 30 godina kasnije, podsjećamo na 1. mart, datum kada smo odredili svoj put budućnosti, mira, demokratije i slobode. Bosna i Hercegovina je danas puno jača nego 1992. godine i naš posao i obaveza je jačati je sve više”, rekao je premijer i istakao da Federacija BiH ide tim putem, te da je pravilnim i blagovremenim odlukama omogućeno da se naša privreda lakše nosi s posljedicama izazvanim pandemijom, a sada i inflacijom.
Dodao je da je oko 870 miliona KM grantova dato nižim nivoima vlasti, zdravstvu i privredi u tu svrhu, a podržani su i obrtnici i poljoprivrednici.
“S podrškom nastavljamo. Naš izvoz raste, naš budžet je povećan, poreznici kupe rekordne prihode. Ulažemo u infrastrukturu i čuvamo našu energetsku nezavisnost. Naša ekonomija raste. Rasla je prosječna i minimalna plaća, a rasle su i penzije, povećavamo naknade za prava boraca, a socijalne kategorije osim povećanja dobivaju i nova prava. Djelujemo blagovremeno. Trudimo se raditi s ciljem stvaranja boljih uslova za sve naše građane i tim putem nastavljamo, jer tako se voli država”, rekao je premijer Novalić.
Naglasio je da vidimo BiH kao državu jednakopravnih i slobodnih naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba i svih ostalih građana i naroda na cijeloj njenoj teritoriji.
“Vidimo je kao nezavisnu državu kojoj je mjesto u Evopskoj uniji i NATO-u”, zaključio je Novalić, čestitajući Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Svečanoj akademiji prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih institucija, kao i brojni zvaničnici različitih nivoa vlasti i predstavnici javnog i kulturnog života u našoj zemlji.