Švedska ulaže 16 miliona eura u razvojne projekte u BiH, prioritet smanjenje zagađenja zraka

Zagađenje vazduha jedan je od najvećih problema kojem će u narednom periodu biti posvećana najveća pažnja jer je Bosna i Hercegovina treća zemlja u Evropi po zagađenosti vazduha

0
884
Ministar Mirko Šarović razgovarao sa ambasadorom Švedske Andersom Hagelbergom

Švedska će u ovoj godini u razvojne projekte u Bosni i Hercegovini uložiti 16 miliona eura donatorskih sredstava a fokus je na projektima u oblasti poljoprivrede i privrede, razvoja malih i srednjih preduzeća te zaštite okoline, istaknuto je na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa ambasadorom Kraljevine Švedske u BiH Andersom Hagelbergom.
Zagađenje vazduha jedan je od najvećih problema kojem će u narednom periodu biti posvećana najveća pažnja jer je, kako je istaknuto, Bosna i Hercegovina treća zemlja u Evropi po zagađenosti vazduha.
“U Bosni i Hercegovini od posljedica zagađenosti vazduha godišnje umre oko 9.000 ljudi, a u Švedskoj 40 što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije i potrebi hitnog djelovanja kroz već započete projekte”, istakao je ambasador Švedske.
Obostrano je iskazana spremnost za nastavak saradnje na dugoročnom projektu Švedske agencija za zaštitu životne sredine, kojim će se ojačati kapaciteti za poboljšanje procjene kvaliteta vazduha, te njegovog monitoringa i upravljanja, a u saradnji sa relevantnim ministarstvima i institucijama.
Švedski ambasador najavio je ulaganja i angažman i u drugim značajnim projektima, posebno u oblasti poljoprivrede i ekonomije a u cilju sveobuhvatne podrške EU integracijama Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.