Svjetska banka: Povećana javna potrošnja usporava ekonomski rast BiH

0
502
Predviđa se ekonomski rast BiH od 2023. do 2025. od oko 2,5% na godišnjem nivou

Prema novoj procjeni Svjetske banke, ekonomska aktivnost u zemljama Zapadnog Balkana se usporava. Ekonomski rast u regionu će, kako se navodi, u 2019. godini iznositi 3,2 posto, što je pad u odnosu na 3,9 posto iz 2018. godine.
Kako je kazao Emmanuel Salinas, šef ureda Svjetske banke u Sarajevu, Bosna i Hercegovina bilježi rast, ali je on nedovoljan, upozoravajući pri tome na sve veći odliv stanovništva u inostranstvo. BiH u 2019. godini bilježi rast od 3,1 posto, što je manje u odnosu na prošlu godinu kada je ekonomski rast iznosio 3,6 posto. Za 2021. godinu predviđa se ekonomski rast od 3,9 posto.
Najveći razlog za pad ekonomskog rasta je povećana javna potrošnja. Istaknuto je da je u 2019. godini nezaposlenost smanjena, ali kako je objasnila ekonomistica pri uredu Svjetske banke u BiH, Sandra Hlivnjak, zaposlenost nije ubrzana.
Istaknuto je i da se BiH dosta zadužuje, ali da je fiskalni račun zemlje pozitivan, te da je proces investiranja usporen prvenstveno zbog neformiranja vlasti na državnom i federalnom nivou, što se u konačnici održava i na kašnjenje u implementaciji Reformske agende.