FAO: Svjetske cijene hrane nastavile rast i u julu

0
522
FAO indeks cijena hrane sada je samo 0,3 posto veći nego godinu dana ranije

Globalne cijene hrane nastavile su rasti u julu, drugi drugi uzastopni mjesec, predvođene biljnim uljima i mliječnim proizvodima, prema referentnom izvještaju Ujedinjenih nacija.
Indeks cijena hrane za poljoprivredu i poljoprivredu prosječno je iznosio 94,2 boda u julu, što je rast od 1,2 posto u odnosu na juni i gotovo 1 posto viši u odnosu na juli 2019. Pri tome je FAO indeks cijena biljnog ulja porastao 7,6% od juna pto je najviši iznos u pet mjeseci, saopćila je Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).
Indeks cijena mliječnih proizvoda FAO u julu je porastao 3,5%, a povećavali su se svi proizvodi – od maslaca i sira do mlijeka u prahu.
FAO indeks cijena žitarica je nepromijenjen od juna, iako su cijene hljeba i sireva zabilježile nagli rast – pod utjecajem velikih kupovina Kine od Sjedinjenih Američkih Država – dok su cijene riže pale, što odražava izglede za veliku žetvu 2020. godine. Cijene pšenice malo su se promijenile zbog slabije trgovine.
FAO indeks cijena šećera porastao je 1,4%, imajući u vidu da je značajno smanjenje šećera iz Brazila samo djelomično ublažilo učinke rastućih cijena energije i izglede za manju proizvodnju šećera na Tajlandu uslijed jake suše.
FAO indeks cijena mesa smanjio se u julu za 1,8%, a prosječno je bio 9,2% ispod nivoa iz jula 2019. godine.