Svjetske devizne rezerve ove godine smanjene čak za bilion dolara

0
340
Devizne rezerve ubrzano padaju jer centralne banke intervenišu da podrže svoje valute

Rezerve su ove godine smanjene za oko bilion dolara, ili 7,8 posto – na 12 biliona dolara, što je najveći pad od kada je Bloomberg počeo da prikuplja podatke 2003.
Dio pada je posljedica promjena u vrednovanju. Kako je dolar skočio na najviši nivo u dvije decenije u odnosu na druge rezervne valute, kao što su euro i jen, dolarska vrijednost fondova ovih valuta se smanjila. Ali sve manje rezerve takođe odražavaju stres na tržištu valuta koji tjera sve veći broj centralnih banaka da intervenišu kako bi podržale svoje valute i odbranile se od deprecijacije.
Indijske zalihe su, na primjer, ove godine pale za 96 milijardi dolara na 538 milijardi dolara. Centralna banka ove zemlje saopštila je da promjene u procjeni vrijednosti imovine čine 67% pada rezervi tokom fiskalne godine od aprila, što implicira da je ostatak došao od intervencije za podršku valuti. Rupi je ove godine izgubila oko 9% u odnosu na dolar i dostigla je rekordno nizak nivo prošlog mjeseca.

Japan je u septembru potrošio oko 20 milijardi dolara da uspori pad jena u svojoj prvoj intervenciji za podršku valuti od 1998. To bi predstavljalo oko 19% gubitka rezervi ove godine. Valutna intervencija u Češkoj je pomogla da se tamošnje rezerve smanje za 19% od februara.
Iako je veličina pada izuzetna, praksa korišćenja rezervi za odbranu valuta nije ništa novo. Centralne banke kupuju dolare i gomilaju svoje zalihe kako bi usporile aprecijaciju valute kada strani kapital preplavi. U lošim vremenima, one crpe rezerve da bi ublažile udar od odlivanja kapitala.
Većina centralnih banaka i dalje ima dovoljno sredstava da nastavi sa intervencijama, ako to žele. Devizne rezerve u Indiji su i dalje 49% veće od nivoa iz 2017. i dovoljne za plaćanje devetomjesečnog uvoza. Centralne banke, uključujući one iz Indonezije, Malezije, Kine i Tajlanda, u petak će objaviti svoje najnovije podatke o deviznim rezervama, piše Bloomberg Adria.
Ali neki drugi svoje brzo iscrpljuju. Nakon pada od 42% ove godine, pakistanske rezerve od 14 milijardi dolara nisu dovoljne da pokriju tromjesečni uvoz, podaci su koje je prikupio Bloomberg.