Tek što je proklijala na Mjesecu, mladica pamuka ipak uvenula

0
1362
Gašenje grijanja označilo je i kraj eksperimenta s uzgojem biljaka na Mjesecu

Tek što je proklijala, mladica pamuka koju je kineska sonda Chang’e 4 sa sobom ponijela na Mjesec, uvenula je. Podsjetimo, ova je sonda sletjela na stražnju stranu Mjeseca, nevidljivu sa Zemlje, i tamo u zatvorenoj ‘biosferi’ pokušala uzgojiti krumpir, pamuk, i još nekoliko biljnih vrsta, kao i održati na životu jajašca dudovog svilca i vinske mušice.
Nekoliko dana po slijetanju primijećeno je kako je sjeme pamuka proklijalo, što je proglašeno istorijskim prvim uspješnim ‘uzgojem’ neke biljne vrste izvan Zemlje, na drugom svemirskom tijelu. Temperatura i ostali uvjeti kratko su vrijeme bili povoljni pa je pamuk izniknuo, no sonda Chang’e nije bila zamišljena da održava biljni život predugo. Zbog ograničenog kapaciteta baterija je morala tokom Mjesečeve ‘noći’ ući u standby način rada, pa je samim time uskratila i grijanje zatvorenog kontejnera s biljkama i životinjama.
Gašenje grijanja označilo je, nakon gotovo 213 sati, i kraj eksperimenta s uzgojem biljaka na Zemljinom prirodnom satelitu, a mladica pamuka je vrlo brzo uvenula na prilično hladnih -52°C koliko je zabilježeno u biosferi. Kineski naučnici poručuju da je ovakav razvoj događaja bio i očekivan, te kako više nema nade da bi organizmi unutar ovog kontejnera mogli preživjeti lunarnu noć. Jednom kad sunce ponovno obasja sondu očekuje se da će sadržaj biosfere na toplini istrunuti, prenosi Bug.hr.
Cijeli eksperiment bio je zamišljen više kao popularno-naučni, ali je kroz njega trebalo i doći do podataka o rastu biljaka u uvjetima manje gravitacije, te postaviti prvi korak ka uzgoju biljaka izvan Zemlje nekad u budućnosti. Kinezi ga proglašavaju uspješnim.