Tesla s rekordnim kvartalnim gubitkom od 675,4 miliona dolara

0
2215
Budućnost američkog proizvođača električnih vozila Tesla ovisi o proizvodnji Modela 3

Najveći svjetski proizvođač električnih vozila Tesla, izvijestio je o dosad najvećem kvartalnom gubitku od 675,4 miliona dolara, znatno većem nego u istom periodu 2016., kada je gubitak iznosio 121,3 miliona dolara.
Istodobno, prihodi su mu porasli sa 2,8 na 3,3 milijarde dolara.
Budućnost te kompanije ovisi o proizvodnji Modela 3 sedana, čija je proizvodnja i dalje pod pritiskom mnogih uskih grla. Unatoč tome, kompanija Tesla je objavila kako i dalje cilja postići proizvodnju Modela 3 do kraja prvog tromjesečja od 2.500 komada sedmično, a do kraja drugog tromjesečja od 5.000 komada.
Prema riječima osnivača Tesle Elona Muska, sve su manje prepreke za postizanje proizvodnje od 5.000 vozila sedmičnoo do kraja drugog kvartala..
“U određenom trenutku u 2018. godini očekujemo da ćemo početi generirati tromjesečnu operativnu dobit na održivim temeljima”, kazao je Musk u razgovoru s investitorima.
Model 3 počeo se prodavati u SAD-u krajem prošle godine po cijeni od 35.000 dolara. Riječ je o vozilu srednje klase, za kojega u Tesli tvrde da je trenutno najpovoljniji na tržištu te se nadaju da će privući masovnu potražnju. Znatno je jeftiniji od ostalih Teslinih modela vozila – Model X i Model S, koji se prodaju po cijeni većoj od 70.000 dolara.
Objava finansijskih rezultata nije znatnije utjecala na cijenu dionice kalifornijske kompanije, koja je od početka godine u plusu 10 posto, nakon lanjskog rasta od 35 posto, prenosi Hina.
Tesla je trenutno, s tržišnom kapitalizacijom od 56,1 milijardu dolara, druga najvrjednija kompanija u SAD-u, iza General Motorsa, čija je vrijednost lani procijenjena na 145,6 milijardi dolara.