Teslin Model Y najprodavaniji premium SUV u Evropi

0
485
Tokom septembra diljem EU prodano je gotovo 30.000 primjeraka Modela Y

Tesla Model Y bio je najprodavaniji premium SUV srednje veličine u Evropi u prvoj polovini godine, pobijedivši njemačke konkurente, uključujući bivšeg lidera u segmentu, Mercedes-Benz GLC.
Rast prodaje električnog Modela Y, koji se isporučuje iz Tesline nove tvornice u blizini Berlina i pogona u Šangaju u Kini, bio je toliko snažan da bi ovaj model mogao nadmašiti Audi A3 do kraja godine i postati najprodavaniji premium model u Evropi, najavljuje Automotive News Europe, prema podacima Dataforcea.
Teslin električni SUV raste na listi prodaje otkako je prošle godine počelo njegovo postupno uvođenje na evropsko tržište. Model Y bio je najprodavaniji u Norveškoj u prvih šest mjeseci, dok je u junu bio na vrhu prodajne liste u Švedskoj i završio na 2. mjestu u ukupnom poretku u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Prodano je 41.581 primjeraka Modela Y u prvih šest mjeseci, a drugoplasirani je Mercedes GLC sa 40.554 prodanih vozila, prema Dataforceovim preliminarnim panevropskim podacima, koji isključuju informacije s tržišta Finske i Portugala, piše Revija HAK.
BMW X3 bio je treći s 31.138, a Volvo XC60 četvrti s 27.836 prodanih primjeraka.