Trgovački lanci uklanjaju preporučene rokove trajanja sa proizvoda

0
722
SRast prometa od trgovine na malo u Federaciji u decembru 2023. godine

Waitrose će početkom septembra ukloniti oznaku ‘najbolje upotrijebiti do’ s gotovo 500 artikala svježe hrane – uključujući voće i povrće te sobne biljke.
Oznaka ‘upotrijebiti do’ odnosi se na datum do kojeg se lako kvarljiva hrana može sigurno kuhati i konzumirati. S druge strane, natpis ‘najbolje upotrijebiti do’ odnosi se na period kada je proizvod najboljeg kvaliteta, ukusa i teksture.
U Velikoj Britaniji trgovački lanci Tesco i Marks & Spencer takođe su ukinuli preporučeni rok trajanja za neke svoje proizvode. Dobrotvorna organizacija Waste & Resources Action Programme navodi kako se svake godine u Velikoj Britaniji baci 4,5 miliona tona jestive hrane.
Upozoravaju da rasipanje hrane podstiče klimatske promjene, ali i utiče na sve veći rast cijena osnovnih namirnica. Navode i da je rok trajanja za svježe namirnice poput voća i povrća nepotreban i stvara otpad od hrane koja je još uvjek dobra za jelo.
U januaru ove godine britanski trgovački lanac Morrisons je najavio kako će ukloniti rokove trajanja s 90% mlijeka vlastite robne marke i tako podstaći kupce da koriste ‘test njuha’ prije nego što proizvod bace u otpad.
Evropska komisija će do kraja 2022. predložiti reviziju pravila EU o označavanju datuma u sklopu svoje strategije ‘od polja do stola’. Čineći to, Komisija nastoji da spriječiti rasipanje hrane povezano s nerazumijevanjem i/ili zloupotrebom ovih oznaka, istovremeno osiguravajući da sve predložene promjene zadovoljavaju potrebe potrošača za informacijama i ne ugrožavaju sigurnost hrane.
Studija koju je sprovela Evropska komisija (2018.) procjenjuje da je do 10% od 88 miliona tona otpada od hrane koji se godišnje proizvede u EU povezano s označavanjem datuma. Prva promjena u novom zakonu biće usmjerena na hranu koja ima posebno dug rok trajanja.
Naime, ako se pravilno skladišti, hrana s posebno dugim rokom trajanja neće imati oznaku ‘upotrijebiti do…’ koja označava krajnji preporučeni datum do kojega se može konzumirati. Riječ je o proizvodima poput pirinča, tjestenine, kafe i ulja.
Druga promjena tiče se oznake ‘najbolje upotrijebiti do…’, koju bi trebalo izostaviti ili zamijeniti drugom oznakom kao npr. ‘često dobro i nakon…’ Međutim, rok upotrebe ostaće za svježu hranu kao što je meso, riba i druga kvarljiva roba.