Teslina potrošnja na istraživanje i razvoj smanjena na 2.131 dolar po automobilu

0
400
Čini se da su se žalbe Teslinih vozača isplatile: Istražuju se navodi o preuveličanom dometu vozila

Teslin fokus na istraživanje i razvoj oduvek je bio ključni dio strategije kompanije i nijedan proizvođač automobila nije se podudarao sa Teslinim istraživanjem i razvojem od njegovog osnivanja. Zahvaljujući toj strategiji Tesla je brzo i efikasno plasirala nove tehnologije na tržište, a Teslini automobili su među najprodavanijim električnim vozilima na svijetu
Ipak, analiza StockApps.com pokazuje da su Teslini izdaci za istraživanje i razvoj po vozilu smanjeni. Navodi se da je Teslina potrošnja na istraživanje i razvoj u trećem kvartalu 2022. godine po automobilu od 2.131 dolara je najniža od bilo kog kvartala.
Edith Reads, analitičarka StockApps-a, izjavila je da je Tesla izgleda mijenjaju taktiku kako bi odgovorili konkurenciji Forda i Chryslera.
“Očekujemo da će Teslina potrošnja na istraživanje i razvoj ostati niska u narednim kvartalima, jer se kompanija fokusira na isporuku vozila kupcima, a ne na istraživanje novih tehnologija. To bi moglo da izvrši pritisak u kratkom roku, ali vjerujemo da je to mudra odluka za dugoročni uspjeh kompanije”, kazala je Reads.

Broj Teslinih vozila isporučenih u svijetu od 1. kvartala 2016. do 3. kvartala 2022. (u 1.000 jedinica)

Analiza StockApps-a pokazuje da su Teslini planovi za proširenje na kursu. U trećem kvartalu 2022. godine Tesla je dodao još 40 sajtova, koji funkcionišu kao servisni i maloprodajni centri.
Osim toga, Tesla je takođe povećao svoju flotu mobilnih usluga. Servisni stručnjaci koriste mobilne servisne kombije kako bi došli do lokacija klijenata kako bi popravili svoje automobile. Do kraja trećeg kvartala, Tesla je imao 1.532 kamiona za mobilne usluge koji opslužuju 728 prodavnica i servisnih lokacija. Tesline usluge i drugi prihodi porasli su na 1,65 milijardi dolara. Prihod je došao od klijenata koji koriste Tesla Supercharging stanice za punjenje svojih automobila i popravku automobila izvan garancije.
U tom kvartalu, energetska divizija Tesle ostvarila je prihod od 1,12 milijardi dolara. Ova grana instalira solarne krovove i nudi rezervne baterije za kućnu, poslovnu i komunalnu upotrebu.