Testiraju se vozila s prednjim STOP svjetlima

0
475
Prednje kočiono svjetlo bit će namijenjeno pješacima na prijelazima, biciklistima i drugim vozačima (Foto: frontbrakelights.com)

Lumaco Innovations AG je osmislio sistem prednjih kočionih svjetala, a osnivač firme Lubomír Marjak iz Kysucea u Slovačkoj, koji ima i evropski patent za ovu tehnologiju, očekuje se da će prednje stop svjetlo smanjiti broj prometnih nesreća i ublažiti njihove posljedice.
Sistem radi pomoću zelene LED trake koja se nalazi na prednjem dijelu automobila, a svijetli zajedno sa stražnjim stop svjetlima kada se pritisne papučica kočnice. Zelena boja je odabrana jer je brzo prepoznatljiva te se još ne koristi u automobilskoj industriji, piše Slovakia Postsen.
Prednje kočiono svjetlo bit će namijenjeno pješacima na prijelazima, kao i biciklistima te drugim vozačima, koji će biti sigurni da vozač automobila koji im se približava zna za to i koči zbog toga. Osim toga, prednje svjetlo kočnice moglo bi postati koristan asistent u budućnosti u kojoj će s vremenom vjerojatno biti uključena i autonomna vozila.
Međutim, kako bi se prednje svjetlo kočnice moglo primijeniti u praksi, predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta zahtijevaju rezultate testova. Glavno testiranje održat će se u regiji Trenčin i djelomično u regiji Žilina. Zelenim prednjim stop svjetlima bit će opremljeni autobusi, vozila cestovne uprave (automobili, privredna vozila i kamioni) ili automobili regije ili njezinih predstavnika. Sveukupno će biti nekoliko stotina vozila. Testiranje je započelo 22. septembra i trajat će do 22. juna naredne godine. U međunarodni projekt uključeni su i saobraćajna policija te univerzitet u Bonnu i Žilini.