The Banker proglasio Vujčića najboljim guvernerom u 2018.

0
1119
Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke

Časopis The Banker, dio grupe Financial Times, dodijelio je guverneru Hrvatske narodne banke (HNB) Borisu Vujčiću dva priznanja za 2018. godinu – za najboljeg evropskog guvernera i najboljeg centralnog bankara u globalnim razmjerima, saopćeno je iz HNB-a.
Priznanje časopisa The Banker rukovodi se kriterijem da su dobitnici zaslužni za ‘stimuliranje rasta i stabiliziranje ekonomija u kojima djeluju’. Nagrada se dodjeljuje globalno, ali i regionalno – za Evropu, Sjevernu i Južnu Ameriku, Bliski istok, Aziju-Pacifik i Afriku.
Istovjetno priznanje časopisa The Banker dobio je i bivši guverner HNB-a, Željko Rohatinski za 2008. godinu.
U članku koji je The Banker objavio u povodu nagrade guverneru Hrvatske narodne banke, ističe se svestranost Borisa Vujčića koji u posljednje vrijeme usklađuje upravljanje centralnom bankom i razvoj hrvatske strategije za pridruživanje eurozoni s predsjedanjem upravljačkim odborom Bečke inicijative.
The Banker navodi i ulogu HNB-a u čuvanju hrvatske finansijske stabilnosti odnosno bankovne stabilnosti u krizi Agrokora, zbog koje je HNB i pet godina prije izbijanja krize počela sprječavati pretjeranu izloženost banaka tom preduzeću.