Thuraya X5-Touch je prvi satelitski telefon s Androidom

0
1860
Thuraya X5-Touch funkcionira i na GSM mreži i putem satelitske veze

Thuraya Telecommunications Company predstavila je Thuraya X5-Touch, prvi pametni satelitski telefon na svijetu baziran na operativnom sistemu Android, koji funkcionira i na GSM mreži i putem satelitske veze.
Telefon Thuraya X5-Touch namijenjen je korisnicima koji telefone koriste u krajevima sa slabom ili nepostojećom mobilnom mrežom, kao što su na primjer službenici vlada i zaposlenici neprofitnih organizacija.
Predstavljanje telefona na konferenciji u Dubaiju bilo je popraćeno i oskudnim informacijama o njegovim tehničkim značajkama. Spominje se 5,2-inčni zaslon s rezolucijom od 1920 x 1080 piksela, Gorilla Glass zaštita, IP67 certifikat, podrška za dvije SIM kartice, mogućnost jednostavnog prebacivanja između GSM i satelitske usluge, baterija visokog kapaciteta te podrška za Wi-Fi, Bluetooth i NFC.
Ne spominje se verzija operativnog sistema Android koju će koristiti ovaj uređaj, no to sasvim sigurno neće biti Oreo, piše Bug.hr. Na predstavljanju nije objavljen ni datum dolaska Thuraya X5-Toucha na tržište ni njegova očekivana cijena.