TK: Za deficitarna zanimanja 80 stipendija učenicima srednjih škola

0
143
Potpisivanje ugovora za dodjelu 80 stipendija učenicima srednjih škola

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona (TK) upriličilo je potpisivanje ugovora za dodjelu 80 stipendija učenicima srednjih škola koji su upisali neko od zanimanja sa liste deficitarnih zanimanja. Ove godine to su zanimanja zidar-fasader-izolater, tesar-krovopokrivač, armirač-betonirac, keramičar-teracer, moler-farbar-soboslikar, bravar, stolar, tapetar, krojač i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa.
Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović napominje da stipendija iznosi 1.170 KM što je značajna podrška za učenike koji će moći dijelom finansirati svoje obrazovanje i na kraju doprinijeti ovom društvu.
“Na ovaj način Vlada TK podržava učenike koji upišu deficitarna zanimanja. Stipendije su dodjeljivane i ranijih godina i postignuti su određeni rezultati, a nakon više godina imamo upisane armirače i tesare. To je deficitarno na našem tržištu rada. Uradićemo evaluaciju dosadašnjih stipendija i analizirati da li je jedan broj učenika nakon prvog razreda promijenio školu a potom ćemo vidjeti kakva će nam dalja strategija biti. Da li da proširimo stipendije na sve tri godine ili da to ostane samo prva godina i da vidimo kakvi su benefiti generalno za tržište rada i koliko se to odrazilo na sve one sektore kojim nedostaju ljudi koji se bave ovim strukama”, rekao je ministar Omerović.
Da je potreba tržišta rada za ovim zanimanjima velika naglašava i direktor Građevinsko-geodetske škole Tuzla Kadrija Ibišević koji je izrazio nadu da će osim stipendija biti i nekih drugih koraka koji će pospješiti upis učenika u deficitarna zanimanja.
“Ove smo godine upisali 23 učenika u zanimanje keramičar i 11 učenika je kombinacija zidar-tesar i armirač, kombinovano odjeljenje. Ukupno smo upisali u školu 312 učenika što je premašilo kvotu upisa koju smo mi postavili. Stipendije su odradile svoj dio posla. Nadam se da ćemo ubuduće nastaviti sa tom tradicijom i navikom da pokušamo privući tu djecu da ostanu ovdje i da imaju obezbijeđen posao kada završe”, kaže direktor Ibišević.