TMD Group u Gradačcu gradi fabriku autodijelova za Mitsubishi

0
617
TMD Group u Gradačcu položio temeljac za fabriku, bit će otvoreno 100 radnih mjesta (Foto: Fena)

TMD Group danas je u Gradačcu položila kamen temeljac za novu fabriku dijelova za automobile.
Predsjednik uprave TMD Group Adem Hanić izjavio je da će budući pogon proizvoditi dijelove za novi električni automobil japanskog Mitsubishija.
“Proizvodnja će punim kapacitetom početi u junu 2021. i očekujemo da će taj pogon zapošljavati oko 100 novih radnika”, rekao je Hanić.
Svečanosti je prisustvovao i federalni premijer Fadil Novalić koji je istakao da BiH trebaju ovakvi pogoni jer su samo oni garant da ćemo ovdje živjeti i raditi, a ne napuštati zemlju, prenosi Fena.
“Zadovoljan sam prvenstveno što se otvara novi pogon u industrijskoj zoni koju sam još ja stvarao s gradačačkim privrednicima i dodatno što se to dešava u mom gradu”, rekao je Novalić.
Dodao je da su nove tehnologije ozbiljno ugrozile motore s unutrašnjim sagorijevanjem te da je nedavno u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima Volkswagena o mogućnostima za proizvodnju nekih njihovih konvencionalnih modela u BiH.
Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović naveo je da ovakvi pozitivni primjeri iz privrede, poput proizvodnje dijelova za električna vozila, zaslužuju puno pažnje jer pokazuju da mladi imaju perspektivu u BiH.
Također, ovom prilikom, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Mustafa Šakić naglasio je da su svi pogoni TMD Grupacije važni za lokalnu i privredu BiH.