TMD u Gradačcu otvorio novu fabriku za automobilsku industriju

0
2688
U nove proizvodne pogone TMD-a namijenjene autoindustriji uloženo je preko pet miliona eura

Gradačačka kompanija TMD Automotive koja posluje u okviru TMD Group, jednog od najvećih izvoznika u Tuzlanskom kantonu, otvorila je danas u Gradačcu svoj novi proizvodni pogon.
U novootvorenoj fabrici, koja će svoje proizvode orijentisati ka automobilskoj industriji, posao je dobio 71 radnik a taj broj za nekoliko godina će biti najmanje četiri puta veći.
U pogonu u koji je uloženo preko pet miliona eura a sva proizvodnja namijenjena je automobilskoj industriji i sve ide u izvoz. Među kupcima su i neki od najznačajnijih proizvođača u svjetskoj automobilskoj industriji kao što je Benteler, njemački gigant sa prihodima blizu 8 milijardi eura i blizu 30.000 zaposlenih u 40 zemalja svijeta.
Predsjednik Uprave preduzeća TMD Automotive kao i ostalih privrednih društava u sastavu TMD grupacije, Adem Hanić je istakao da je cilj ove grupacije dostizanje izvoza od 200 miliona eura 2021. godine.
Općinski načelnik Edis Dervišagić je istakao da je Općina Gradačac u proteklom periodu uložila značajna sredstva u Industrijske zone na području općine Gradačac što je doprinijelo poboljšanju infrastrukture, otvaranju novih fabrika a samim tim i povećanje industrijske proizvodnje.
Simbolično presjecanje vrpce obavili su mladi radnici ovog preduzeća Emir Pašalić i Semir Begović, čime je završena ceremonija svečanog otvaranja ove savremene fabrike.
TMD Group Gradačac trenutno zapošljava 671 radnika u 4 fabrike: Kovgrad i TMD Automotive u Gradačcu, UTL u Sarajevu i TMD Mibo u Brčkom. Specijalizovan je za proizvodnju vanjskih i unutrašnjih prstenova za automobilske ležajeve. Radi za najveće svjetske kompanije kada je u pitanju proizvodnja komponenti za automobilsku industriju. Među njima su Schaefller, SKF i NTN/ SNR.