Trgovinska razmjena BiH i Hrvatska mogla bi premašiti 2 milijarde eura

0
349
Plenković i Tegeltija istakli su da RH i BiH imaju dobre ekonomske i političke odnose

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković tokom današnjeg sastanka delegacija vlada dvije države u Sarajevu istakli su da ove dvije prijateljske i susjedne zemlje imaju dobre ekonomske i političke odnose.
Istaknuto je da je Hrvatska među tri najvažnija vanjskotrgovinska partnera BiH, te da obim trgovinske razmjene prelazi 10 posto a koja bi do kraja ove godine mogla premašiti 2 milijarde eura.
Tegeltija i Plenković razgovarali su i o zajedničkim projektima BiH i Hrvatske, prvenstveno međugraničnih mostova (kod Svilaja, Bosanske Gradiške) uključujući i međudržavni sporazum o rekonstrukciji svih mostova koji povezuju ove dvije države.
Plenković je kazao i da je Hrvatska spremna pomoći obnavljanje mosta kod Brčkog kako bi se kvalitetno omogućio još jedan pravac prema Evropskoj uniji.

Delegacije BiH i Hrvastke razgovarali su o ekonomskim i infrastrukturnim projektima

Tegeltija i Plenković načelno su razgovarali i o gasnoj konekciji, na jugu i istoku, kako bi BiH dobila alternativne izvore snabdijevanja gasom, kao i o uspostavi zelenog koridora kao konekcijom sa EU.  Jedna od tema razgovora bila je i lokacija Trgovske gore za odlaganje radiaktivnog otpada te je Tegeltija sugerisao da se pronađe druga lokacija radi smirivanja uznemirenosti kod građana, mada je Plenković kazao da nema razloga za zabrinutost od odlagališta kod Trgovske gore.
Pomenuta je i mogućnost održavanja zajedničke sjednice vlada BiH i Hrvatske u narednoj godini te velikom ekonomskom forumu koji bi okupio privrednike obje zemlje.
Nakon sastanka u Vijeću ministara BiH, Plenković će razgovarati s članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
Plenković će potom u Mostaru razgovarati i sa predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora (HNS) a u fokusu će biti izmjene izbornog zakona BiH i položaju Hrvata u BiH.