Trgovinska saradnja BiH i Kine dostigla 700 miliona eura

0
685
Šarović - Ping: Nastaviti snažan uzlazni trend saradnje BiH i NR Kine

Ekonomska i trgovinska saradnja između Bosne i Hercegovine je u snažnom porastu i taj trend treba biti nastavljen i u narednom periodu, istaknuto je tokom današnjeg sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i novoimenovanog ambasadora NR Kine u BiH Ji Pinga.
“Trgovinska saradnja sa NR Kinom dostigla je 700 miliona eura, što je porast od 100 odsto u odnosu na prethodni period i što je za malu zemlju, kakva je Bosna i Hercegovina, značajan uspjeh. U proteklom periodu između dviju zemalja potpisani su važni sporazumi za unapređenje ekonomije, kao što su sporazumi iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva, a našoj zemlji prvi put je omogućen izvoz hrane životinjskog porijekla u Kinu“, istakao je ministar Šarović koji je ujedno i nacionalni koordinator za saradnju sa NR Kinom.
Konstatovano je da se odnosi dvije zemlje ubrzano se unaprjeđuju na svim poljima, a očekuje se da će, zahvaljujući sporazumu o viznoj liberalizaciji, ove godine našu zemlju posjetiti oko 100.000 kineskih građana.
Ambasador Ji Ping je posebno naglasio da Kina pridaje veliku važnost razvoju odnosa sa BiH, te da veliki broj kineskih građana i privrednika želi da posjeti ali i da ulaže našu zemlju.
Sagovornicu su se usaglasili da je važno je da se uspješna saradnja kontinuirano nastavi i u tekućoj godini, sa fokusom na započete energetske i infrastrukturne projekte kao što je izgradnja putne infrastrukture u Republici Srpskoj te gradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, kao i u okviru velikog, globalnog projekta ‘Jedan pojas, jedan put’ i saradnje16 +1.