Triple Win projekt: Njemačka zapošljava medicinare iz BiH, rok za prijave 13. septembar

0
1649
Objavljen javni poziv za prijavu za zapošljavanje medicinara u SR Njemačkoj

Agencija za rad i zapošljavanje BiH najavila je da će treći krug intervjua za Triple Win projekt zapošljavanje medicinara u SR Njemačkoj u 2019. godini, biti održan od 30. septembra do 4. oktobra, a rok za prijave je do 13. septembra.
Тriple Win projekt provodi, uime njemačke vlade Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Agencija za zapošljavanje SR Njemačke u partnerstvu s Agencijom za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, entitetskim zavodima za zapošljavanje i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta, na osnovu Dogovora o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz BiH u Njemačkoj na određeno vrijeme.
U Javnom pozivu za prijavu za zapošljavanje radnika za zdravstvenu njegu u SR Njemačkoj, između ostalog na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH, navodi se da se radi o mjestu asistenta za zdravstvenu njegu, do priznavanja diplome u SR Njemačkoj, poslije priznavanja diplome, rad na poslovima kvalifikovanog zdravstvenog radnika.
Aplicirati mogu državljani BiH koji ispunjavaju uslove navedene u tom javnom pozivu, ali prednost kod odabira imat će nezaposlene osobe registrirane na evidenciji službi za zapošljavanje u BiH.
U uslovima za kandidate kao stepen obrazovanja navodi se minimum srednja medicinska škola (IV stepen), profil medicinska sestra – tehničar opšteg ili pedijatrijskog smjera. Kandidati koji su završili srednju medicinsku školu putem prekvalifikacije ne mogu učestvovati u Triple Win projektu. Poznavanje njemačkog jezika nije obavezno, ali je prednost.
Vrsta radnog odnosa, na određeno vrijeme na poziciji asistenta za zdravstvenu njegu do nostrifikacije diplome za zdravstvenog radnika. Nakon nostrifikacije diplome, radni odnos se može zasnovati i na neodređeno vrijeme na poziciji zdravstvenog radnika. Zaposleni ima mogućnost da, nakon određenog perioda, prema Zakonu o boravku stranaca u SR Njemačkoj podnese zahtjev za dobivanje stalne boravišne dozvole, prenosi Fena.
U skladu s pozitivnim propisima SR Njemačke nostrifikacija diplome za zdravstvenog radnika je obavezna najkasnije u roku od 12 mjeseci. Početna mjesečna plata iznosi minimalno 2.000 eura (bruto), do priznavanja diplome za zdravstvenog radnika, a poslije nostrifikacije minimalno 2.400 eura (bruto), navodi se.
Kandidati koji uđu u uži izbor bit će obaviješteni o mjestu i terminu obavljanja intervjua za posao, sa predstavnicima njemačke službe za zapošljavanje. Izabrani kandidati bit će uključeni u projekt ‘Triple Win’- regionalne saradnje na migraciji radne snage, koji će kandidatima pružati podršku u pripremi, odlasku (vize) i integraciji u SR Njemačkoj.
Za dodatne informacije o Javnom pozivu, kandidati mogu da se obrate lokalnom birou za zapošljavanje nadležne kantonalne službe u FBiH, filijale Zavoda za zapošljavanje RS, odnosno Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta ili Agenciji za rad i zapošljavanje BiH sa naznakom ‘Triple-Win’ projekt.