Turistička Una regata i ove godine biće organizovana, uprkos pandemiji

0
554
Đapo i Mulić potpisali ugovor: Nacionalnom parku Una 500.000 maraka

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor Javnog preduzeća Nacionalni park ‘Una’ Amarildo Mulić potpisali su danas u Sarajevu ugovor o prenosu odobrenih sredstava za finansiranje programskih aktivnosti ovog nacionalnog parka.
Potpisanim ugovorom Ministarstvo je Nacionalnom parku Una dodijelilo 500.000 maraka, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
Prema riječima ministrice Đapo, Ministarstvo na ovaj način daje veliku finansijsku, ali i svaku drugu vrstu pomoći Nacionalnom parku Una kao iznimno važnom zaštićenom prirodnom području u FBiH.
“Vjerujemo da će namjenska sredstva biti iskorištena na adekvatan način i da će u značajnoj mjeri pomoći menadžmentu Nacionalnog parka u ostvarenju planiranih programskih aktivnosti u vrijeme pandemije koronavirusa, kada su vlastiti prihodi ovog našeg preduzeća u opadanju”, kazala je ministrica Đapo.
Direktor Nacionalnog parka ‘Una’ Amarildo Mulić zahvalio je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i ministrici Đapo na kontinuiranoj pomoći ovom preduzeću. On je predstavio i neke od ključnih aktivnosti Nacionalnog parka Una koje se odnose na zaštitu biodiverziteta na području obuhvata.
Direktor Mulić je kazao da će i ove godine, uprkos pandemiji, biti organizirana tradicionalna 48. internacionalna turistička Una regata, na kojoj će jednu od ključnih uloga, kao učesnici, imati novinari. Cilj je, rekao je, prvo da se ne prekida tradicija, ali i sto tako i da se očuva veliki turistički brend grada Bihaća i Krajine.
“Bez obzira na pandemiju, mi radimo. Čak smo zaposlili i 13 novih radnika. Činjenica je da je u značajnoj mjeri opao broj posjeta, ali ne žalimo se. Uveli smo uštede. Sredstva koja smo dobili od Ministarstva mnogo će nam pomoći da pozitivno završimo poslovnu godinu, da obavljamo osnovnu djelatnost. Taj cilj ćemo i ispuniti”, rekao je Mulić.