Turistička zajednica KS izdvojila milion KM za pomoć sektoru turizma

Na spisku za dodjelu sredstava nalazi se više od 46 hotela, motela, hostela i pansiona, 15 putničkh agencija te 28 turističkih vodiča

0
674
Potpisani ugovori za dodjelu direktne pomoći turističkom sektoru Kantona Sarajevo

Turistička zajednica Kantona Sarajevo prva je u Bosni i Hercegovini pokrenula inicijativu za dodjelu direktne pomoći turističkom sektoru, jer je imao najveći pad prometa zbog proglašenja pandemije uzorkovane koronavirusom.
Kako je rečeno na današnjem potpisivanju ugovora, uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, te nakon provedene analize Programa rada i Finansijskog plana za 2020. godinu, Turistička zajednica Kantona Sarajevo je izdvojila milion KM.
“Od navedenih interventnih sredstva raspodjele, 800.000 KM je Javnim pozivom predviđeno za podršku hotelijerima, 150.000 KM za turističke agencije, te 50.000 KM za turističke vodiče sa izdatom iskaznicom”, kazao je ministar privrede KS Draško Jeličić.
On se ovom prilikom zahvalio turističkim radnicima na strpljenju.
“Otvaranje granice BiH prema evropskim i ostalim zemljama čiji stanovnici posjeduju validne potvrde o zdravstvenom stanju može predstavljati značajan faktor za popunjavanje hotelskih kapaciteta i oživljavanje ukupne turističke ponude”, poručio je Jeličić.
Kazao je da mu je veoma drago što je došlo do potpisivanja ugovora između Kantona Sarajevo i turističkih djelatnika koji su najvažniji za promociju turizma u KS, pa i šire.
“Svjesni smo da je tržište turizma u cijelom svijetu doživjelo strašne probleme i veliki pad pogotovo u zemljama koje su zatvorene u potpunosti za dolazak stranaca kao što je to nažalost i u našoj državi jer aerodrom u Sarajevu ne prima strane goste. Sigurni smo da i ugostitelji malo toga mogu uraditi, međutim, kod hotelijera je najteža situacija te se nadamo da će ova skromna sredstva koja su izdvojena i danas dodijeljena hotelijerima i turističkim radnicima biti od pomoći”, rekao je ministar Jeličić.
Na spisku za dodjelu sredstava nalazi se više od 46 hotela, motela, hostela i pansiona, 15 putničkh agencija te 28 turističkih vodiča.