Turska centralna banka najavila nove mjere za dedolarizaciju

0
314
Centralna banka Turske objavila je nove mjere dedolarizacije zbog pada vrijednosti lire

Centralna banka Turske objavila je 7. aprila najnovije mjere dedolarizacije zbog pada vrijednosti lire. Udio vrijednosnih papira koje banke moraju imati ako njihovi depoziti u lirama iznose između 50 i 60 posto povećan je s dva na sedam postotnih bodova.
Nadležna tijela utvrdila su nekoliko koraka za dedolarizaciju, tj. kako potaknuti građane na štednju u lirama, garantujući naknadu za gubitke zbog pada vrijednosti domaće valute.
Centralna banka Turske nedavno je nagovijestila da će dodatno ojačati svoju politiku finansijske stabilnosti, s obzirom na stalnu potražnju za čvrstom valutom i rastuće prinose na obveznice i kredite.
Prema turskim novinama Daily Sabah, lira je nedavno blago oslabila u odnosu na dolar i stabilna je u posljednjih nekoliko mjeseci, a 7. aprila jedan dolar iznosio je 19,25 lira, prenosi portal Seebiz. Domaća je valuta lani izgubila 30 posto vrijednosti prema dolaru, odnosno 44 posto u 2021. godini.
Centralna banka također je objavila da će se dodatnih pet posto obavezne rezerve u lirama primijeniti na devizne depozite ako je ukupni depozit banke manji od 60 posto.