Turska zabranila plaćanje kriptovalutama, pad vrijednosti bitcoina

0
306
Turska centralna banka zabranila je da se u toj zemlji kriptovalutama kupuju robe i usluge

Kriptovalute zasnovane na tehnologiji blockchaina ne smiju se više na području Turske koristiti kao sredstvo plaćanja, odlučila je tamošnja centralna banka. Zabranu bitcoina i drugih kriptovaluta Turska uvodi, navodeći kao glavne razloge za takvu odluku ‘nepopravljivu štetu’ koja može nastati, kao i velik rizik od transakcija digitalnim valutama. Zabrana na snagu stupa 30. aprila.
Tržište kriptovaluta posljednjih mjeseci doživljava procvat u cijelom svijetu, pa tako i u Turskoj, gdje je ovaj oblik imovine prihvaćen kao instrument zaštite od inflacije. Lokalna valuta lira u proteklih je godinu dana devalvirala preko 16%, pa je bilo za očekivati da će građani početi tražiti sigurniju ‘luku’ za svoju finansijsku imovinu.
Ipak, ovaj potez turske centralne banke ne znači i da je u toj zemlji zabranjeno kupovati i prodavati kriptovalute. Ono što je zabranjeno jest koristiti ih kao sredstvo plaćanja, odnosno valutu kojom bi se poravnavale transakcije između građana i kompanija, direktno ili indirektno.
“Korištenje kriptovaluta u plaćanjima može dovesti do nepopravljivih gubitaka svih strana uključenih u transakcije i uključivati elemente koji bi mogli umanjiti povjerenje u metode i instrumente koji se trenutno koriste kao sredstva plaćanja”, navode iz Centralne banke Turske.
Svjetsko tržište kriptovaluta pomalo je uzdrmano ovim potezom Turske, pa je vrijednost bitcoina nakon objave zabrane pala za oko 3%.
Međutim, pad najpopularnije kriptovalute nije na tome stala pa je jutros na tržištu pala čak 12 posto, s otprilike 60.000 dolara na 52.148 dolara u samo petnaest minuta tokom azijske sesije.
Moguć razlog ovog pada na tržištu je i zbog glasina da američko ministarstvo finansija planira kazniti nekoliko finansijskih institucija za pranje novca pomoću kriptovaluta.