Tvornica opeke Sarajevo pustila u rad fotonaponsku elektranu

0
180
Solarna elektrana će pokriti 15% godišnjih potreba za strujom u Tvornici opeke Sarajevo

Članica NEXE Grupe Tvornica opeke d.o.o. Sarajevo u rad je pustila fotonaponsku elektranu za vlastite potrebe instaliranu na proizvodnom pogonu. Implementacijom tehnologija obnovljivih izvora energije omogućeno je povećanje stepena energetske neovisnostiTOS-a te je time nastavljenoostvarenje strateških ciljeva NEXE Grupe ka energetskoj i zelenoj tranziciji poslovanja.
Vrijednost ove investicije iznosi 1.231.521 KM, s godišnjom proizvodnjomod 1.023 MWh kojaće pokriti 15% ukupnih godišnjih potreba za električnom energijom.
“NEXE Grupa je već godinama izuzetno fokusirana na realizaciju projekata s ciljem smanjenja ugljičnog otiska, povećanja energetske efikasnosti, povećanja udjela korištenja obnovljivih izvora energije (OIE), odnosno projekata koji pridonose održivom upravljanju resursima, a pozitivna iskustva realizacije projekata iz segmenta obnovljivih izvora energije u članicama Grupe u RH, primjenjuje i u članicama NEXE Grupe na svim lokacijama na kojima ona posluje, pa tako i u Sarajevu“ istakla je Sandra Bezdrob, direktorica Tvornice opeke d.o.o. Sarajevo.
Projekt instalacije fotonaponske elektrane na krovu postrojenja uTvornici opeke d.o.o. Sarajevo, realiziran je uz tehničku i bespovratnu financijsku podršku u svrhu realizacije investicijskih projekata dekarbonizacije industrije, a u sklopu projekta Inkluzivne dekarbonizacije – IDA, UNDP-a (Inclusive Decarbonization Activity, United Nations Development Programme).
Tvornica opeke d.o.o. Sarajevo najveći je proizvođač opekarskih proizvoda u Bosni i Hercegovini, a njenu paletu proizvoda čine termo program, klasični blok, euro-pregradne ploče i stropne ispune. Tvornica posjeduje certifikat za Sistem upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001 što potvrđuje predanost i opredijeljenost ka sistemskom pristupu u razvoju, proizvodnji i kontroli kvalitete proizvoda.
Tvornica opeke d.o.o. Sarajevo zapošljava 74 radnika, od ukupno 105 koliko NEXE Grupa zapošljava u BiH.
NEXE Grupa je regionalni proizvođač građevinskog materijala – cementa, betona, agregata, betonskih elemenata, cigle i crijepa. U sastavu NEXE Grupe danas posluje 15 kompanija na tržištu Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. NEXE Grupa je na tržištu BiH prisutna od 2004. godine gdje danas djeluje kroz Tvornicu opeke d.o.o. u Sarajevu te Nexe beton d.o.o. Sarajevo.