U BiH tri slučaja delta varijante koronavirusa, dva u Ljubuškom i jedan u Čitluku

0
255
U Vladi Federacije BiH sastanak o epidemiološkoj situaciji i imunizaciji

U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu danas je razgovarano o aktivnostima u vezi s epidemiološkom situacijom izazvanom koronavirusom i procesom imunizacije stanovništva u FBiH, a koji je incirao federalni premijer Fadil Novalić.
Poziv za sastanak upućen je predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije – Ureda za BiH, ministarstava vanjskih i civilnih poslova BiH, Udruženja imunologa u BiH, zamjenicima federalnog premijera, predstavnicima Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, te premijerima i ministrima zdravstva, kao i predstavnicima zavoda za javno zdravstvo svih deset kantona u Federaciji BiH.
Premijer Novalić je uoči sastanka kazao da je njegov cilj da se na jednom mjestu okupe svi ključni akteri kako bi razmotrili daljnje aktivnosti i mjere vezano za pandemiju i ubrzanje imunizacije u svjetlu očekivanog dolaska značajnijeg broja vakcina u BiH.
Istovremeno, kako je dodao Novalić, to je prilika da se iz pozicije struke predstavi i sagleda epidemiološka situacija koja je sada očito povoljnija, ali postoji rizik i opasnost od mogućeg četvrtog vala i širenja delta soja koronavirusa koji se pojavio u BiH.
Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Fabio Scano izrazio je zadovoljstvo da danas ima priliku da prezentuje generalno epidemiološku situaciju u svijetu, na evropskom kontinentu sa specifičnim fokusom na BiH.
“Epidemija je još daleko od svog završetka i upravo je iz tog razloga Svjetska zdravstvena oirganizacija zajedno sa svojim sestirinskim organizacijama danas ovdje kako bi sa domaćim partnerima radili na prevenciji i smanjenju broja slučajeva uključujući i smrtnost u narednim periodima”, kazao je Scano.
Naglasio je da je delta soj opasan i potrebno je raditi na adekvatnom javno zdravstvenom odgovoru i epidemiološkim mjerama. Trenutno stanje je dosta zadovoljavajuće, kazao je Scano, međutim ovo je pravi trenutak da se planiraju naredni koraci u kontekstu razvoja epidemiološke situacije.
Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić potvrdio je da su u BiH, odnosno u FBiH dosad registrirana tri slučaja delta varijante koronavirusa – dva u Ljubuškom i jedan u Čitluku.
“Uskoro ćemo imati značajno više cjepiva i moramo ubrzati cijepljenje. Samo cijepljenjem i individualnim mjerama možemo prevenirati veliki četvrti val, odnosno osigurati da naša kvaliteta života krajem ljeta i najesen bude neometana u onoj mjeri kako je to i ranije bio slučaj”, kazao je Skočibušić.
Predsjednik Udruženja imunologa u BiH Jasenko Karamehić je kazao da su se u aktivnosti prevencije i suzbijanja pandemije uključili od njenog samog početka nastojeći primijeniti svjetska iskustva i znanje iz ove oblasti.
“Imunologija i vakcinacija su pobjedile sve pandemije i epidemije u svijetu. Bez obzira i na pojavu novih sojeva, ako budemo slušali nauku, njene protokole i korake, mi možemo izaći na kraj i sa delta i bilo kojim drugim sojem virusa”, dodao je Karamehić.