U BiH ukinute mjere zdravstvenog nadzora i izolacije za bh. građane

0
395
Više od 1,5 miliona putnika ušlo u RS preko bh. graničnih prelaza

Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) danas je na vanrednoj sjednici ukinuo ranije donesene mjere zdravstvenog nadzora i izolacije uvedenih u cilju sprečavanju širenja koronavirusa. U skladu s tom odlukom, sanitarni inspektori će se povući sa graničnih prijelaza i više neće izdavati rješenja o kućnoj izolaciji.
Danas donesenom odlukom prestale su da važe dosadašnje naredbe FŠCZ po kojima se svim građanima koji su ulazili u BiH na jednom od graničnih prelaza na području Federacije BiH izricala mjera o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju u trajanju od 14 dana.
Od tih mjera do sada su bili izuzeti vozači u međunarodnom trasportu, mašinovođe, piloti i kabinsko osoblje, osobe u pograničnom kretanju, prekogranični radnici i teško oboljele osobe (i njihova pratnja) koje su išle na liječenje ili se vraćale sa liječenja.
Kako je danas izjavio predsjedni Vlade RS Radovan Višković, i Štab za vanredne situacije Republike Srpske je donio istu odluku o ukidanju mjera kućne izolacije od 14 dana za sve građane koji uđu u Bosnu i Hercegovinu preko graničnih prijelaza na teritoriji tog entiteta.