U BiH zbog koronavirusa najviše pogođeni sektori turizma i transporta

0
662
Potrebna imunizacija vozača u međunarodnom prevozu kako bi se osigurao neometan protok robe

Uticaj koronavirusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine, odnosno koliki je iznos direktnih i indirektnih šteta, posebno kada je u pitanju poslovanje kompanija, još se sa sigurnošću ne zna precizno. Ipak, prema preliminarnim pokazateljima zasigurno je da će pojedine industrije, kao što su turizam, transport i prerađivačka industrija, zabilježiti lošije poslovne rezultate u odnosu na isti period prethodne godine, navode iz Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH.
Kada su u pitanju tržišta, izvoz iz Bosne i Hercegovine u Kinu i dalje bilježi rast od 5,5% a u padu je uvoz za 4,5%.
Na tržište Italije, prema preliminarnim pokazateljima, u prva dva mjeseca ove godine izvezeno robe u ukupnoj vrijednosti od 173,11 miliona KM, što pokazuje pad izvoza od 38,67 milipna KM ili 18,26% manje u odnosu na isti period prethodne godine.
U ovoj godini BiH je iz Italije uvezla proizvoda u ukupnoj vrijednosti od 228,67 miliona KM, što je manje za 18,67 milion KM ili za 6% u odnosu na 2019. godinu. To je rezultiralo smanjenje obima vanjskotrgovinske razmjene BiH s Italijom za 54,23 miliona KM, i prema preliminarnim podacima u ovoj godini obim iznosi 401,73 miliona KM.
U odnosu na prošlu godinu nije se promijenila struktura razmjene, ali su svi najznačajniji izvozni proizvodi izvezeni u manjoj vrijednosti, što bi se moglo pripisati utjecaju epidemije koronavirusa na globalnu ekonomiju.
“Trenutno, određenu problematiku promatramo u obućarskoj, tekstilnoj i građevinskoj industriji”, kažu iz VTK BiH.
U BiH su zbog koronavirusa takođe najviše pogođeni sektori turizma i transporta, a sve je više i kompanija koje se bave industrijskom proizvodnjom zbog onemogućavanja nabavke repromaterijala iz određenih zemalja.
Problemi koji se realno javljaju je i kretanje poštanskog prometa, zbog bojazni od prenosa virusa, te se prelazi se na online finansijsko poslovanje.
Kada je u pitanju sam transportni sektor, koji bilježi određene probleme zbog usporavanja kretanja preko granica i pojačajnih prekograničnih sanitarnih i medicinskih kontrola, iz VTK BiH navode da se prema broju izdatih bilateralnih dozvola koje se odnose na Italiju (podaci od 10. marta) ne bilježi se pad iskoristivosti tih dozvola.
Međutim, problemi koju nastaju jesu usporavanje kretanja roba, posebno jer su nadležni organi Slovenije, Hrvatske, Austrije i BiH pojačali svoje mjere na granicama.