U devet javnih preduzeća u FBiH 1.674 radnika zaposlena bez konkursa

0
857
Elektroprivreda BiH u 2021. godini ostvarila poslovne prihode od preko 1,1 milijarde KM

Ured za reviziju institucija FBiH u svom novom izvještaju objavio je podatke o zapošljavanju u devet javnih preduzeća u periodu od 2014. do 2016. godine. Ukupno je zaposleno 2.282 nova radnika od čega su 1.674 radnika primljena bez konkursa, piše agencija Patria.
Najveći broj je zaposlen u JP Elektroprivreda BiH njih 652, a 420 bez provedenog konkursa. U BH Telecomu je zaposleno 277 radnika, a 212 bez konkursa. JP Autoceste Mostar primile su 195 radnika bez ijednog provedenog konkursa.

Tabela objavljena u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH

Prema dostavljenim podacima, evidentno je da su javna preduzeća, u posmatranim godinama, intenzivno zapošljavala nove radnike.
“Menadžment se prilikom zapošljavanja, odlučivao za manje transparentne načine zapošljavanja predviđene internim aktima. Naime, iako su internim aktima predvidjeli mogućnost zapošljavanja putem javnog oglašavanja, revizija se uvjerila da je u praksi to bio jedan od najrjeđih načina zapošljavanja. Značajno je istaknuti i činjenicu da podatke o broju zaposlenih u javnim preduzećima, putem konkursa, ili na neki drugi način, ne posjeduju nadležne institucije, odnosno Vlada FBiH i resorna ministarstva”, navode iz Ureda za reviziju institucija FBiH.
Prema podacima dobivenim iz javnih preduzeća, zapošljavanje kandidata na osnovu pristiglih prijava, zastupljeno je u gotovo svim javnim preduzećima iz uzorka.
“Većina preduzeća koja su vršila zapošljavanje na osnovu pristiglih prijava, na svojim internet-stranicama nisu pružala transparentne informacije o mogućnostima zapošljavanja putem prijava. U tim okolnostima, sva zainteresovana i nezaposlena lica nisu imala isti pristup informacijama, pa tako ni radnom mjestu”, navodi se u izvještaju.
Nakon što je Vlada FBiH donijela moratorij na zapošljavanje koji se, između ostalog, odnosio i na javna preduzeća FBiH, javna preduzeća su imala mogućnost (prema zaključcima Vlade FBiH) da vrše zapošljavanje, uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH. Revizija je konstatovala da su javna preduzeća, u posmatranim godinama revizije, koristila ovu mogućnost prilikom zapošljavanja.
Ured za reviziju institucija FBiH zaključio je da zakonska regulativa ne osigurava transparentnost zapošljavanja u javnim preduzećima u FBiH, kao i da ne postoji adekvatan nadzor nad zapošljavanjem u javnim preduzećima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here