U FBiH danas počela isplata januarskih penzija

0
919
Iznosi martovskih penzija ostaju isti kao i prethodni mjesec

U Federaciji BiH danas je počela isplata januarskih penzija. Na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO/MIO odlučeno je da se do početka primjene novog Zakona penzije obračunavaju prema postojećim zakonskim odrdbama.
Penzije ostvarene na osnovu Zakona o PIO/MIO bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome najniža penzija iznosi 326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174,48 KM.
Penzije ostvarene na osnovu Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.
Penzije ostvarene na osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.
Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za januar, s uračunatim troškovima, iznose oko 165 miliona KM, saopćeno je iz Federalnog zavoda PIO/MIO.