U Han Pijesku održani prvi ‘Dani kajmaka’

0
462
Projekat Sweden/USAID FARMA II podržao organizaciju manifestacije 'Dani kajmaka' u Han Pijesku

Udruženje proizvođača ‘Romanijski skorup-kajmak’, uz podršku projekta Sweden/USAID FARMA II, pokrenulo je u Han Pijesku ‘Dane kajmaka’ koji će promovisati proizvođače mlijeka iz Han Pijeska, Rogatice, Sokoca i okolnih gradova i sela, kao i tradiciju proizvodnje skorup-kajmaka.
Ovo udruženje je 2017. godine registrovalo naziv i Romanijski skorup-kajmak kao proizvod sa zaštićenim geografskim porijeklom. Projekat Sweden/USAID FARMA II je podržao Udruženje u provođenju ispitivanja proizvoda u certificiranim laboratorijama. Projekat je uz to obezbijedio mašinu za vakumsko pakovanje, kao i rashladnu vitrinu, kako bi se omogućila prodaja njihovih proizvoda u Kući Romanijskog skorup-kajmaka, u Han Pijesku, čije je otvaranje podržala i opština. Također, cilj je plasirati proizvode u maloprodajnim objektima i supermarketima.
“Godinama smo radile na tome da Romanijski skorup-kajmak postane prepoznatljiv brend i to se sada događa. Naše udruženje broji 24 članice, a naša domaćinstva i opstanka se baziraju na proizvodnji skorup-kajmaka i drugih mliječnih proizvoda”, kazala je Nada Maksimović, predsjednica Udruženja proizvođača ‘Romanijski skorup-kajmak’.
Članice ovog udruženja dolaze iz opšina Han Pijesak, Rogatica i Sokolac. Do sada su uspijevale proizvesti i prodati 3.000 kilograma kajmaka godišnje. Podrška koju je pružila FARMA II trebala bi im omogućiti da udvostruče proizvodnju i započnu otkup mlijeka od drugih farmera za potrebe proizvodnje.
“Proizvodnja mlijeka duboko je ukorijenjen na romanijskoj regiji i mnogim je porodicama izvor prihoda. Sretni smo što smo mogli podržati otvaranje Kuće Romanijskog skorup-kajmaka zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Sada sa opremom koju pruža projekt FARMA II dovršavamo tu inicijativu. Međutim, pred nama je još posla kako bi ovaj autohtoni proizvod postao dostupan u cijeloj BiH”, rekao je Vlado Ostojić, načelnik Han Pijeska.