U Hercegovini se gradi vjetroelektrana Grebak vrijedna 136 miliona KM

0
341
Đokić razgovarao u Nevesinju sa opštinskim rukovodstvom, investitorom i proizvođačem opreme o gradnji VE Grebak

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Nevesinju sa opštinskim rukovodstvom, njemačkim investitorom i proizvođačima opreme o realizaciji projekta gradnje vjetroelektrane Grebak vrijednog 136 miliona KM. Konstatovano je da pripremni radovi za prvi vjetropark u Republici Srpskoj teku planiranom dinamikom i da bi vjetroelektrana trebalo da bude na mreži do kraja 2022. godine. Projekt ima višestruke koristi za opštinu Nevesinje, ali i čitavu RS.
Đokić je najavio da će na području Hercegovine uskoro biti započeto još nekoliko velikih energetskih projekata, prenosi Radio Nevesinje.
Vjetroelektrana Grebak imat će 66 megavata snage sa godišnjom proizvodnjom oko 180 gigavat časova.
Načelnik opštine Milenko Avdalović kazao je da će vjetropark Grebak imati višestruke koristi za opštinu Nevesinje i da će samo po osnovu koncesionih naknada prihod u budžet iznositi oko milion maraka na godišnjem nivou.
Direktor VE Grebak Admir Rahimić rekao je da projekat ide po planu i da je zadovoljan dinamikom radova. Poručio je da ovaj projekat treba da bude pozitivan signal i ostalim investitorima.
Na VE Grebak biće instalirana najnovija Siemensova tehnologija i turbine od 6,6 megavat snage.
Predstavnik Siemensa Stjepan Čerkez rekao je da će instalirane turbine biti posljednja riječ tehnologije, sa savremenim standardima u gradnji vjetroelektrana.
Radovi na izgradnji VE Grebak počeli su u decembru prošle godine, a plan je da bude priključena na dalekovod Mostar – Nevesinje do kraja 2022. godine.