U Kalesiji počela izgradnja zgrade sa 20 stanova za raseljene

0
601
U Kalesiji se gradi stambeni objekat sa 20 stambenih jedinica u okviru RSP-a

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je danas u Kalesiji povodom obilježavanja početka izgradnje stambenog objekta sa 20 stambenih jedinica u okviru provođenja Regionalnog stambenog programa, i to podprojekta BiH6.
Riječ je o trećem stambenom objektu na području Tuzlanskog kantona, koji se gradi iz državnog projekta stambenog zbrinjavanja RSP.
Ministar Ramić istakao je da se ova stambena jedinica gradi u okviru programa koji se provodi širom Bosne i Hercegovine, a resorno federalno ministarstvo realizira u Sapni, Kladnju i Kalesiji, saopćeno je iz Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.
“U različitim smo fazama izvođenja radova. Vrijednost ukupne investicije je 1.150.000 KM, a sva sredstva je obezbijedila mreža donatora na čelu sa EU i SAD-om, ali i drugim prijateljskim zemljama. Raduje me što je projekt počeo i da će biti završen u planiranih 400 radnih dana”, kazao je Ramić.

Ramić: Uskoro će biti potpisan i ugovor za izgradnju još 79 stanova iz Projekta CEB II

Dodao je da će u narednom periodu biti potpisan i ugovor za izgradnju još 79 stambenih jedinica iz Projekta CEB II, a koji se odnose na zatvaranje kolektivnih centara na području Općine Kalesija, u ukupnoj vrijednosti od četiri miliona KM.
“Na području Tuzlanskog kantona samo u Gradačcu nismo počeli aktivnosti na provođenju projekta CEB II. Nadam se da ćemo u okviru ovog projekta do kraja 2022. godine zatvoriti sve kolektivne centre”, dodao je federalni ministar.
Načelnik Kalesije Sead Džafić kazao je da je obaveza Općine u ovom projektu bila obezbijediti zemljište, te svu potrebnu dokumentaciju, što je i učinila.
“Nosioci projekta su viši nivoi vlasti, a naše učešće kao Općine je oko 400.000 KM”, kazao je Džafić.