U Kantonu Sarajevo počinje provođenje generacijskog projekta u govedarstvu

0
462
Potpisan sporazum za realizaciju prve faze petogodišnjeg projekta osjemenjavanja u govedarstvu

U Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo danas je potpisan sporazum za početak realizacije prve faze petogodišnjeg projekta osjemenjavanja u govedarstvu. Riječ je o generacijskom projektu, čija je ukupna vrijednost skoro dva miliona KM, a u kojem će učestvovati farmeri s područja Kantona Sarajevo koji se nalaze u sistemu podsticaja Ministarstva privrede.
Nosioci projekta su Poljoprivredno-prehrambeni i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a u projektu će, osim farmera, učestvovati i veterinarske stanice, kantonalna inspekcija i federalni zavod za poljoprivredu. Za realizaciju prve faze ovog projekta Ministarstvo privrede izdvojilo je 429.000 KM.
“Cilj je poboljšanje proizvodno-zdravstvenog statusa mliječnih grla, što podrazumijeva nabavku viskokvalitetnog genetskog materijala za osjemenjavanje goveda na našim farmama”, kazao je ministar privrede KS Adnan Delić.
On je dodao i da je Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta predviđeno uspostavljanje Uzgojno-selekcijske službe u okviru Poljoprivrednog odjeljenja Ministarstva privrede, te da će ova služba biti podrška poljoprivrednim proizvođačima koji su u sistemu podsticaja.
Da je riječ o iznimno važnom projektu naveo je i rektor Univerziteta Sarajevo, prof.dr. Rifat Škrijelj koji je istakao da je ovo dugoročna investicija u poljoprivredu kao strateški važnu proizvodnu granu za KS, za kvalitetnu i konkurentnu animalnu proizvodnju.
Prof.dr. Muhamed Brka, dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, idejni tvorac ovog projekta, podsjetio je da je on na svoju realizaciju čekao četiri godine, te da je zahvalan što je ministar Delić, kao treći ministar kojem je ponuđen ovaj projekt, prepoznao njegovu vrijednost i značaj.
“Ovaj projekt ima niz očekivanih pozitivnih efekata, počev od praćenja zdravstvenog stanja grla, selekcije najboljih grla za proizvodnju mlijeka, ali i bikova za daljnju oplodnju koje ćemo mi ovdje na našim farmama uzgajati i pratiti njihov genetski potencijal. S ekonomskog aspekta to znači milionske uštede”, naveo je dekan Brka.
S ekonomskog aspekta to znači da će se na godišnjem nivou na godišnjem remontu održavanja grla u govedarstvu uštedjeti najmanje osam miliona KM, što je velika pomoć poljoprivrednim proizvođačima, ali i dobit za Kanton Sarajevo.
Za monitoring zdravstvenog statusa goveda i redovnog rasploda, uz učešće veterinarskih stanica, s ciljem postizanja visoke proizvodnje u govedarstvu bit će zadužen Veterinarski fakultet.
“Monitoringom zaraznih i parazitarnih bolesti utjecat će se na sprečavanje bolesti kroz nadzor nad zdravljem životinja što će nam omogućiti i bolji kvalitet prehrambenih proizvoda animalnog porijekla, prije svega mlijeka koje se proizvodi na našim farmama”, dodao je Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta.
Projekt će se provoditi u periodu 2022 – 2027. godine, a tokom njegovog trajanja farmerima će sve usluge uključene u realizaciju projekta biti besplatne – od osjemenjavanja do praćenja zdravstvenog stanja životinja uključenih u projekt.