U Mostaru održana ceremonija dodjele BBI stipendija iz Fonda Saleh Kamel

0
661
Sa svečanosti dodjele BBI stipendija iz Fonda Saleh Kamel učenicima i studentima sa područja regije Mostara

U Mostaru je danas upriličena svečana ceremonija dodjele BBI stipendija iz Fonda Saleh Kamel za djecu bez jednog ili oba roditelja.
Fond Saleh Kamel osnovan je 2012. godine na incijativu Bosna Bank International (BBI) i filantropa Saleha Abdullaha Kamela, osnivača i predsjedavajućeg Al Baraka finansijske poslovne grupacije. Stipendije je dobitnicima uručio Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.
“BBI banka već šestu godinu radi na projektu podrške najboljim učenicima i studentima. Kada smo prije nekoliko godina radili istraživanje za potrebe investiranja došli smo do podataka da je regija Mostara jedna od tri najpovoljnije lokacije za razvoj poljoprivrede i turizma. Dakle, ovo je jedno od najljepših dijelova svijeta i nemojte to ostaviti. Ali, ako i odete, kako biste se obrazovali ili dalje usavršavali planirajte i da se vratite u domovinu i da ta naučena znanja primjenite ovdje”, kazao je Bukvić i pozvao stipendiste da i oni sutra kada postanu uspješni ljudi vode računa o novim naraštajima u svom okruženju.
Čestitke dobitnicima i zahvalnost BBI banci na ovom projektu uputili su i dr. Rašid Hadžović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Hercegovačko-neretvanskog kantona, prof. dr. Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru i prof. hfz. Aid Tulek direktor Karđoz-begove medrese u Mostaru koji se obratio u ime reis-ul-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića.
U ime dobitnika stipendija BBI banci i filantropu šejhu Salehu Kamelu zahvalila se 17-godišnja Majla Džeko, učenica trećeg razreda Elektrotehničke škole.
“Iskrena zahvalnost za stipendije BBI banci i šejhu Kamelu jer ste se sjetili djece bez roditelja. Planiram ostati u BiH i nakon završene srednje škole upisati Fakultet informacionih tehnologija. Uz pomoć BBi banke uspjet ću ostvariti svoje snove”, kaže Majla Džeko.
Inače, izbor dobitnika stipendija za regiju Mostar izvršila je Komisija sačinjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice BiH, te Asocijacije Fatma.
Počasna predsjednica i osnivač Asocijacije Fatma prof. Fatima Hukić dobitnicima stipendija uputila je poruku podrške stipendistima.