BiH: Brzorastućih 1.320 firmi ostvarilo 13 milijardi KM prihoda

0
689
Brzorastuće kompanijeu BiH realizirale su 2,4 milijarde KM izvoza

Za poslovnu klimu u svakoj zemlji brzorastuće kompanije su od velikog značaja budući da njihov uspjeh često nadilazi očekivanja.
Kako bi otkrili ključne faktore u našoj zemlji, Poslovne novine su prije tri godine pokrenule projekt pod nazivom ‘Brzorastuće kompanije’, a u okviru projekta, koji je prvi ove vrste i obima u Bosni i Hercegovini, istraženi su razlozi uspjeha ovih kompanija, koje su, u saradnji sa LRC BIS-om, rangirane prema različitim parametrima rasta.
Parametri koji su primjenjivani u skladu su sa onima koji se koriste u Evropi i svijetu, a prilagođeni su specifičnostima tržišta BiH i regiona. Također, u metodologiju je uključena i LRC BIS bonitetna ocjena kompanija, čime su kriteriji praktično pooštreni. Pored toga, korištena je i složena godišnja stopa rasta (Compound Annual Growth Rate – CAGR).
Pokazatelji o važnosti brzorastućih kompanija za BiH poprilično su jasni, a analitika je pokazala da su ove kompanije kontinuirano generirale nova radna mjesta te su tako imale pozitivan utjecaj na tržište rada i konkurentnost općenito. Osim što su zabilježile rast prihoda i profita, brzorastuće kompanije su lako prevazišle lokalnu sredinu i poslovale su na regionalnim, evropskim i svjetskim tržištima.
Nadležnim entitetskim agencijama prošle godine predato je više od 33.000 završnih računa koji su uzeti u obzir prilikom rangiranja kompanija, a od tog broja njih 1.320 izdvojile su se od ostalih izvanrednim rezultatima koje su postigle, što predstavlja uvećanje od 8,6 posto u odnosu na godinu ranije kada je na listi bilo 1.216 kompanija.
Ukupni prihod koji su ostvarile sve rangirane brzorastuće kompanije u BiH, prema posljednjim finansijskim izvještajima, u 2018. iznosio je 13 milijardi KM ili 27,2 posto više nego godinu ranije. Ove kompanije realizirale su 2,4 milijarde KM izvoza, što je povećanje od 26,4 posto u odnosu na 2017., a one učestvuju u, više nego značajnom procentu, u ukupno angažiranoj radnoj snazi bh. ekonomije. U 2018. godini kompanije koje su identificirane kao brzorastuće zapošljavale su 80.982 osobe, te su u odnosu na godinu ranije povećale broj zaposlenika za 13,9 posto.
Top 10 brzorastućih kompanija u našoj državi dolazi iz devet različitih sredina, a na liderskoj poziciji je sarajevski Demus sa 7.243% CAGR. Ova kompanija obavlja djelatnost ‘Savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem’, a u istoj branši djeluje i druga najbrže rastuća firma Compass Trade Visoko sa 5.797% CAGR.
Cerex Prnjavor registriran je u djelatnosti ‘Trgovina na veliko drvom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom’, a ostvario je 4.956% CAGR. I djelatnost ‘Trgovina na veliko ostalim proizvodima za domaćinstvo’ ima svog predstavnika među 10 najboljih, a to je banjalučki Aqualab Plus, dok naredne dvije kompanije dolaze iz Živinica. To su Balu (Nespecijalizirana trgovina na veliko – 2.801% CAGR) i Sućo (Proizvodnja karoserija za motorna vozila; proizvodnja prikolica i poluprikolica – 2.481% CAGR).
Sancta Domenica Posušje ostvarila je 2.350% CAGR, a registrirana je u djelatnosti ‘Trgovina na veliko električnim aparatima za domaćinstvo’. Preventiv iz Mostara (Djelatnost agenata i posrednika osiguranja) nalazi se na osmom mjestu sa 2.072% CAGR, a ovu listu zatvaraju EH-Solutions Prijedor (Proizvodnja metalnih konstrukcija i njihovih dijelova) sa 1.744% CAGR i Abi BS Kakanj (Cestovni prevoz robe) sa 1.717% CAGR.