TTTech Auto dokapitalizovan sa 285 miliona dolara od Aptiva i Audija

0
303
Uz globalni rast kompanije, razvoj centara u regionu postaje ključan

TTTech Auto, tehnološki lider u oblasti sigurnosnih softverskih platformi za autonomnu vožnju, sa sjedištem u Beču, Austrija, i sa 1.200 zaposlenih na više od 10 lokacija u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i u Aziji, najavio je novi krug dokapitalizacije od kompanija Aptiv i Audi, potvrđujući tako svoju snažnu poziciju među sve većim brojem auto-tehnoloških kompanija čija vrijednost prelazi milijardu dolara.
Ulaskom Aptiva kao akcionara, TTTech Auto dobija u vlasničkoj strukturi još jednu veliku kompaniju uz već postojeće akcionare – Audi, Samsung Electronics, Infineon Technologies i vodećeg osnivača TTTech Group.
“Aptiv i TTTech Auto od 2017. godine uspješno ugrađuju sigurnosne softverske sisteme u automobile cijelog spektra marki Volkswagen grupacije”, izjavio je Kevin Clark, predsjednik i generalni direktor kompanije Aptiv.
“Audi i TTTech Auto imaju dugoročno strateško partnerstvo na polju razvoja tehnologije za autonomnu vožnju. Sa softverskom kompanijom CARIAD, koja je u vlasništvu Volkswagen grupe, Audi ubrzano uvodi tu tehnologiju i TTTech Auto mu je važan partner na tom putu”, kaže Markus Duesmann, generalni direktor kompanije Audi AG.
Aptiv, Audi i TTTech Auto su već ostvarili zajedničke uspjehe: ove tri kompanije su sarađivale na Audijevom centralnom kontroleru zapomoć vozaču pri vožnji. Plodna saradnja na ovoj platformi je 2019. godine ovjenčana nagradom PACE koju dodjeljuje Automotive News.
Planovi daljeg širenja kompanije podrazumijevaju međunarodni rast, sa fokusom na Aziju gdje TTTech Auto već posluje u Kini preko zajedničke kompanije Technomous sa SAIC Motor Corporation, najvećim kineskim proizvođačem automobila na ovom sve značajnijem autotržištu.
Novi krug finansiranja će unaprijediti vodeći proizvod ove kompanije, sigurnosnu softversku platformu MotionWise, u cilju podrške proizvođačima automobila koji uvođenjem ove platforme skraćuju razvojne cikluse softverski definisanih automobila.
Najavljena dokapitalizacija će ojačati razvojne programe i postojeće kapacitete, uključujući regionalne centre u Banjoj Luci, Novom Sadu, Beogradu, Osijeku i Izmiru, gdje više od 500 inženjera radi na razvoju MotionWise platforme, njenom testiranju te razvoju potrebnih alata, i sarađuje sa klijentima širom svijeta u procesu integracije na njihovim platformama.
TTTech Auto CEE (do sada u u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj poznat kao RT-RK Automotive) postavlja ambiciozne ciljeve kako bi privukao najbolje i najsposobnije u softverskom i sigurnosnom inženjeringu na konkurentnom tržištu rada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here