U Mostaru trgovinama zabranjen rad nedjeljom, izuzeti stari obrti, zanati i suvenirnice

Za one koji ne budu poštivali odluku o radnom vremenu previđene su kazne do 3.000 KM

0
298
Trgovinama koje se bave prodajom suvenira te starim obrtima i zanatima dopušten je rad i nedjeljom od 8 do 24 sata

Gradsko vijeće Mostara većinom je glasova usvojilo Odluku o radnom vremenu objekata u kojima pravne i fizičke osobe obavljaju djelatnost na području Grada Mostara. Tom odlukom rad pravnih i fizičkih osoba iz oblasti trgovine nije dozvoljen nedjeljom, praznicima i neradnim danima.
Od ove odluke izuzete su trgovine koje se bave prodajom pekarskih proizvoda i cvjećarnice, koje nedjeljom i praznicima mogu raditi od 7 do 12 sati, dok je trgovinama koje se bave isključivo prodajom suvenira te tradicionalnim, starim obrtima i zanatima dopušten rad nedjeljom od 8 do 24 sata.
Ugostiteljski objekti na području Grada Mostara mogu raditi do 24 sata, a disko klubovi, noćni klubovi i noćni barovi, u zatvorenim prostorijama, od 23 do 3 sata uz puštanje i izvođenje muzike.
Svadbenim salonima u zatvorenim salama propisano je radno vrijeme od 12 do 4 sata ujutro uz puštanje i izvođenje muzike. Svi ugostiteljski objekti koji puštaju muziku dužni su imati ugrađene limitatore-graničnike zvuka.
Za vrijeme turističke sezone u ljetnom vremenskom periodu od 15. juna do 15. septembra određuje se radno vrijeme i to najduže do ponoći radnim danom te do 1 sat iza ponoći vikendom, uz puštanje i izvođenje muzike, za ugostiteljske objekte koji posluju izvan kolektivnih stambenih objekata, prenosi Fena.
Za ugostiteljske objekte na otvorenom prostoru u ljetnom vremenskom periodu određuje se radno vrijeme najduže do ponoći radnim danom te do 1 sat iza ponoći vikendom, uz puštanje i izvođenje muzike za objekte koji se ne nalaze u okviru kolektivno stambenih objekata. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata u okviru kolektivno stambenih objekata sa živom muzikom dopušteno je do 23 sata uz jednokratno odobrenje.
Za one koji ne budu poštivali ovu odluku o radnom vremenu previđene su novčane kazne od 1.000 KM do 3.000 KM.