U Njemačkoj počela proizvodnja električnog Volkswagena ID.4

0
713
Proizvodnja Volkswagenovog električnog SUV-a ID.4

Volkswagen je u tvornici Zwickau u Njemačkoj pokrenuo serijsku proizvodnju prvog potpuno električnog SUV modela ID.4, uoči zvanične svjetske premijere zakazane za kraj septembra.
Volkswagenov ID.4 je drugi produkcijski model nakon kompaktnog hečbeka ID.3 koji koristi MEB mehaničku platformu koju je VW grupacija razvila za potrebe proizvodnje svojih električnih automobila.

Volkswagenov ID.4 koristi MEB mehaničku platformu

Sa koeficijentom otpora vazduha od 0,28, modularnim sistemom pogonskih baterija i radijusom kretanja od preko 500 km (prema WLTP-u), ID.4 će u početku biti dostupan u verziji sa zadnjim pogonom, a kasnije je u planu i opcija sa pogonom na sva 4 točka.
Prema najavama, model sa zadnjim pogonom imat će motor snage 201 KS i 310 Nm, a varijanta sa pogonom na sve točkove sa 302 KS i 450 Nm.
Volkswagen ID.4 će u početku biti dostupan na tržištu Evropi i Kine, a kasnije i u SAD.

Volkswagen ID.4 (Foto: VW)

Ovaj model osim u tvornici u Zwickau u Njemačkoj, u koju je uloženo 1,2 milijarde eura i koja će biti potpuno prilagođena za izradu e-modela (imat će 2021. godišnji kapacitet od 300.000 e-vozila), proizvodit će se i u Kini (gdje je pokrenuta pretprodukcijska serija).
Volkswagen na taj način naglašava svoju ambiciju da postane svjetski lider na tržištu e-mobilnosti. U tu svrhu, VW Grupa ulaže do oko 33 milijarde eura u periodu do 2024. godine, od čega je 11 milijardi eura namijenjeno za brend Volkswagen. Ovaj brend očekuje da će 2025. proizvesti 1,5 miliona električnih automobila.