U Sarajevu počeo Business Forum, Dodik poručio da je BiH stabilna zemlja za biznis

0
774
Jubilarni 10. Sarajevo Business Forum okupio je vodeće poslovne i političke lidere iz BiH, regiona i svijeta

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine danas je počela trodnevna Međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF), koja se ove godine održava po jubilarni deseti put i koja je okupila vodeće poslovne i političke lidere iz BiH, regiona i svijeta.
Pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, Sarajevo Business Forum organizovali su Bosna Bank International (BBI) i Islamska razvojna banka (IsDB), u saradnji s brojnim međunarodnim, regionalnim i domaćim partnerima.
Na otvaranju Foruma, predsjednik Uprave BBI banke Amer Bukvić istakao je da je SBF prepoznat kao jedan od najznačajnijih poslovnih i investicionih događaja jugoistočne Evrope, izrazivši zadovoljstvo što na Forumu učestvuje blizu dvije hiljada učesnika te da će biti predstavljeno oko 300 projekata.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio da je BiH stabilna zemlja za biznis

U uvodnom obraćanju predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je Bosna i Hercegovina stabilna zemlja za biznis te da nam je najvažniji prioritet priključenje Evropskoj uniji.
Dodao je da će BiH nastaviti saradnju i sa zemljama izvan EU, te da je BiH otvorena za investicije iz Kine ali i saradnje s Rusijom na planu energetskog sektora.
Dodik je akcentirao i problem odlaska mladih ljudi iz BiH te da moramo napraviti održiv ekonomski privredni sistem i odustati od jeftine radne snage kako bi se zadržali mladi bh. stručnjaci.
Učesnicima Forum obratili su se i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, te premijer Vlade Malezije Tun Dr. Mahatir Mohamad.
U sklopu investicione konferencije razgovarat će se i o mogućnostima prevazilaženja izazova sa kojima se susreću privrednici Jugoistočne Evrope, a poseban akcent ovogodišnjeg Foruma će se staviti i na tematiku održivog razvoja.
Tokom trodnevnog Foruma će biti organizovane prezentacije privrednika i sponzora Foruma, te će se održati poslovni (B2B) sastanci radi umrežavanja učesnika i razvoja novih poslovnih mogućnosti. Posebna pažnja bit će posvećena privrednim potencijalima Bosne i Hercegovine i cijelog regiona, te potencijalima bh. dijaspore i njihovog ulaganja. Zadnji dan Foruma bit će upriličena i finalne prezentacije takmičenja mladih u biznisu SBF Start-up Challenge.