U Sarajevu proradio gradski prevoz, važe martovski kuponi

0
564
Postojeće covid-mjere zadržane u FBiH još dvije sedmice

Vozila GRAS-a i Centrotransa, kompanija koje obavljaju gradski prevoz u Kantonu Sarajevo, od jutros su ponovo na gradskim ulicama.
U Centrotransu su kazali da su u ovoj prvoj fazi otvaranja pokrivene sve njihove linije, ali sa smanjenim brojem polazaka, te da očekuju da će se shodno epidemiološkoj situaciji u budućem periodu broj polazaka povećavati. Napominju da su osigurali adekvatnu zaštitu voznog osoblja, te da su na ulaze u autobuse postavljeni dozatori s dezinfekcijskim sredstvima.
Na ulasku u vozila oba prevoznika kondukteri su putnicima prskali ruke dezinfekcionim sredstvom.
Korisnici oba prijevoznika dužni su da se pridržavaju preporuka Federalnog štaba civilne zaštite, među kojima je da vozač i svi putnici moraju nositi zaštitnu masku preko usta i nosa, a preporučuje se i korištenje rukavica, kao i da održavaju odgovarajući fizički razmak od jednog do dva metra, te da broj i raspored putnika po sjedištima mora omogućavati propisani razmak, prenosi Fena.
Kod oba prevoznika su jasno označena mjesta na kojima se može sjediti, dok se stajanje i držanje za rukohvate tokom vožnje ne preporučuje, osim prilikom ulaska i izlaska iz vozila. Putnici mogu ulaziti samo na prednja vrata vozila javnog gradskog prevoza.
Građani koji posjeduju pretplatnu kartu za mart ove godine mogu je koristiti u vozilima javnog prevoza u periodu od 15. do 30. maja, kao nadoknadu za neiskorišteni, a kupljeni martovski kupon.