U Sarajevu sutra počinje Godišnja skupština EBRD-a: Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta

0
778
U okviru Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, u Sarajevo dolazi šest lidera zemalja Zapadnog Balkana

U Sarajevu sutra počinje program Godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD), koji će se naredna tri dana održavati u glavom gradu naše zemlje.
Ovim povodom BiH će posjetiti predstavnici poslovne zajednice, investitori, visoki vladini zvaničnici (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili centralne banke), te predstavnici organizacija civilnog društva. Njih 2.886 se već registrovalo, a danas se očekuju i finalne registracije.
U fokusu programa konferencije će biti tema ‘Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta’, koja se odnosi na sve zemlje regiona, kao i predstavljanje mogućnosti za ulaganja na području cijelog zapadnog Balkana.
Tako će se, u naredna tri dana održati veliki broj paralelnih dešavanja, kroz koje će biti govora o temama, poput digitalizcije, tehnologije, zelenih gradova, migracija, te srednjih i malih preduzeća, odnosno načina prevazilaženja izazova s kojima se susreću.
Također, održava se i susret lidera zemalja Zapadnog Balkana, kojem će prisustvovati predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Kosova HashimThaçi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. Bosnu i Hercegovinu će, u ovom dijelu programa, predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.
Kao dio pratećeg programa ovog događaja, održava se i sesija ‘Investirajte u BiH – Investirajte u profitabilne projekte’, kroz koju će naša zemlja, svim prisutnima, predstaviti svoja strateška područja, potencijale, ali i benefite geostrateške pozicije.