Ubrzati radove na dionici Tarčin – Ivan: Umjesto u maju završetak radova tek u augustu

0
207
Nakon sastanka, upriličen je i obilazak gradilišta dionice Tarčin – Ivan

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je na gradilištu u Tarčinu prisustvovao sastanku sazvanom na inicijativu rukovodstva JP Autoceste FBiH, a na kojem su bili i predstavnici izvođača radova, firme Euro-Asfalt, podizvođača i nadzora Instituta IGH, te IRD Enigineeringa S.r.l.
Kako je saopćeno iz JP Autoceste FBiH, razgovarano je o statusu i neophodnim koracima za dodatno intenziviranje radova na dionici autoceste na Koridoru 5c Tarčin – Ivan kako bi se nadokladilo kašnjenje i bio ispoštovan rok za završetak radova.
“Naš zahtjev kao investitora jeste da se zacrtani rokovi moraju ispoštovati uz napomenu da se sva opravdana produženja moraju detaljno obrazložiti i dokumentirati, te da se sav posao treba uraditi kvalitetno poštujući propisane zahtjeve”, kazao je direktor JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder.
Federalni premijer Fadil Novalić kazao je kako na stabilizaciju stanja u oblasti građevinarstva značajnije mogu utjecati samo povećan opseg gradnje i pokretanje velikih infrastrukturnih projekata u BiH, kakvi su izgradnja autocesta i brzih cesta. Pri tome je naveo kako Vlada FBiH snažno i odlučno podržava razvojne projekte i novi menedžment Autocesta.
“Imamo razumijevanje za trenutnu situaciju, tu smo da zajedno pronađemo najoptimalniji način kako bismo ublažili posljedice povećanja cijena te pozitivno završili započeti projekat”, istaknao je Novalić.
Prema riječima direktora kompanije Euro-Asfalt Jasmina Buče, iako je prema ugovoru rok za završetak radova kraj maja 2022. godine, do toga evidentno neće doći zbog određenih kašnjenja, koja su djelomično izazvana problemima u vezi s koronavirusom, djelomično manjkom resursa na tržištu i lančanim poskupljenjem građevinskog materijala i usluga. Stoga se okončanje radova planira za polovinu augusta 2022. godine.
Nakon održanog sastanka, upriličen je i obilazak gradilišta.
Ukupna dužina dionice Tarčin – Ivan iznosi 6,9 km, a vrijednost investicije je 250.731.165 miliona KM bez PDV-a. Na ovu dionicu se privremeno gradi spojna cesta koja će osigurati komunikaciju između magistralne ceste M17 za pravac prema Konjicu i autoceste A1 Sarajevo – Mostar.