UIO BiH povećava akcize: Od januara poskupljuju cigarete i duhan

0
607
Cijene Marlbora, Chesterfielda, Eve Divine i Heetsa će porasti za 0,10 do 0,20 feninga

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je danas na elektronskoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2023. godinu.
Prema toj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2023. godine minimalna akciza iznosit će 167,50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno 3,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.
Novom odlukom specifična akciza ostala je na istom nivou, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada dok je minimalna akciza povećana sa 3,33 na 3,35 KM za isto pakovanje.
Akciza na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 134 KM umjesto dosadašnjih 133,20 KM po kilogramu.
Porezni obveznici koji se bave prometom cigareta i duhana za pušenje dužni su dostaviti popisne liste u skladu sa rokovima iz ove odluke o čemu se mogu informirati u ‘Službenom glasniku BiH’ kao i putem web stranice UIO BiH.
Upravni odbor UIO danas je dao saglasnost Upravi za provođenje procesa javnih konsultacija o Prednacrtu Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH, kao i za pribavljanja mišljenja od nadležnih institucija kako bi se o njima izjasnilo Vijeće ministara BiH.