Ukinuta putnička taksa na Aerodromu Sarajevo

0
258
Novi rekord i novi milion za Međunarodni aerodrom Sarajevo

Vlada FBiH je donijela Odluku o prestanku važenja odluke o putničkoj taksi – naknadi za razvoj i unaprjeđenje avioprometa u Federaciji BiH, saopćeno je danas iz Aerodroma Sarajevo.
Kako je obrazloženo, Predstavnički dom Parlamenta FBiH je zaključkom od 8.3.2021. godine zadužio Vladu Federacije BiH da u Odluci o putničkoj taksi – naknadi za razvoj i unaprjeđenje avioprometa u Federaciji BiH briše odredbu na osnovu koje je svaki odlazeći putnik dužan platiti naknadu od 20 KM, kao jednu od mjera poticanja rasta broja putnika.
Ova naknada je uvedena 2005. godine radi razvoja civilnog zrakoplovstva u Federaciji BiH, i nažalost sve ove godine bila je glavna kočnica daljnjeg razvoja zračnog prometa u našoj zemlji a primjenjivala se samo na aviokompanije koje posluju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.
“Vjerujemo da će ova vijest obradovati naše putnike i da će ovaj potez značajno uticati na dolazak novih aviokompanija kao i proširenje mreže destinacija iz Sarajeva ka ostatku svijeta”, saopćeno je iz Aerodroma Sarajevo.