Uklanjanje barijera: Olakšana trgovina BiH i Srbije

0
952
Ministri Šarović i Ljajić potpisali memorandum o trgovinskoj saradnji BiH i Srbije

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović potpisao je danas sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasimom Ljajićem, memorandum kojim su zaključene procedure za značajno unapređenje ekonomskog razvoja i saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.
Riječ je o Memorandumu o saradnji i prihvatanju dokumenata izdatih od akreditovanih laboratorija za industrijske neprehrambene proizvode kojim će se dodatno ukloniti barijere, olakšati i intenzivirati međusobna trgovina dvije zemlje, a koja bi uskoro mogla dostići i dvije milijarde eura godišnje.
“To u suštini znači da jedan industrijski proizvod ukoliko ima sertifikat, dokument akreditovane labaratorije iz BiH, može slobodno da ide na tržište Srbije bez potrebe da ga ispituje akreditovana labaratorija iz Srbije i obrnuto”, rekao je ministar Šarović.
Ministar Ljajić istakao je da je to još jedan korak u cilju olakšavanija trgovinske razmjene između dvije zemlje, koja raste iz godine u godinu.
“Mislim da Srbija i BiH mogu da budu odličan model za sve druge zemlje. Mi smo od 13 barijera za nepunih šest mjeseci otklonili devet barijera. Ove četiri rješavamo ali za to su potrebna i dodatna sredstva, kao što je slučaj sa proširivanjem i osavremenjavanjem graničnih prelaza“, rekao je ministar Ljajić.
Ministri Šarović i Ljajić takođe su dogovorili i skoro održavanje mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju BiH i Srbije, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.