UN u BiH predstavio prijedlog socioekonomskog oporavka od Covid-19

0
259
Tegeltija razgovarao sa koordinatorkom UN Mekdonald

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa delegacijom Ujedinjenih nacija u BiH, koju je predvodila rezidentna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) u BiH Ingrid Mekdonald.
Na sastanku je razgovarano o aktuelnim temama u BiH i regionu, sa akcentom na mogućnosti provođenja aktivnosti u borbi protiv pandemije virusa korona, a u okviru socioekonomskog odgovora i oporavka od Covid-19 u BiH.
Predstavnici delegacije UN u BiH predstavili su Tegeltiji prijedlog socioekonomskog odgovora i oporavka od Covid-19 u BiH, baziran na Programu za održivi razvoj do 2030. godine (Agenda 2030).
Tegeltija je pozdravio je aktivnosti koje UN putem svojih agencija realizuje u BiH i naglasio važnost ravnomjernog pružanja podrške svim nivoima vlasti u BiH, kako bi se obezbijedio ujednačen razvoj i oporavak, te istakao potrebu što hitnijeg pokretanja novog investicionog ciklusa s ciljem brzog odgovora na krizu izazvanu pandemijom virusa korona, koja je pogodila BiH, ali i zemlje regiona i svijeta.
Tegeltija je naglasio da bi za BiH bilo jako važno da bude među zemljama koje bi se prioritetno finansirale iz Uzajamnog fonda partnera za pomoć zemljama u borbi protiv pandemije Covid-19, koji je osnovao generalni sekretar UN.
Tokom sastanka, zajednički je ukazano na važnost uključivanja svih nadležnih institucija u BiH koje bi sa agencijama UN snažnije radile na provođenju mjera usmjerenih na zaštitu i jačanje zdravstvenih sistema, očuvanje radnih mjesta i jačanje ekonomije, te promovisanje socijalne kohezije i ulaganja u sisteme otpornosti i odgovora društva.