United Grupa preuzima bugarski Vivacom

Druga velika akvizicija United Grupe (Telemach, N1, Nova BH, SBB) za devet mjeseci, od kada se nalazi u vlasništvu BC Partnersa

0
990
Očekuje se da će transakcija biti okončana u drugom kvartalu 2020.

United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj Evropi, vlasnik Telemach-a, N1, Nove BH i SBB-a, postigla je dogovor o kupovini Vivacoma, najvećeg operatera u Bugarskoj.
Ova akvizicija je druga po redu od marta 2019. godine, kada je investicioni fond BC Partners, sa sjedištem u Njujorku i Londonu, kupio United Grupu u jednoj od najvećih transakcija ikad u ovom regionu. Akvizicija će ubrzati rast United Grupe, proširiti njenu geografsku prisutnost i potvrditi njen položaj regionalnog lidera u ovoj industriji. United Grupa već posluje u šest zemalja regiona.
Vivacom pruža usluge preko 1,8 miliona korisnika. Prva je telekomunikacijska kompanija u Bugarskoj, koja danas pruža napredne servise kao što su optički internet, mobilna telefonija i digitalna televizija privatnim i poslovnim korisnicima.
Očekuje se da će transakcija biti okončana u drugom kvartalu 2020. godine, nakon dobivanja dozvole od antimonopolske komisije. Sama kupovina biće realizovana kroz kredit i sopstvena sredstva.
“Bugarska je privlačno tržište, a ova akvizicija će nam omogućiti da još više diverzifikujemo svoje poslovanje. United Grupa ima odlične rezultate kod ovakvih akvizicija i integracija, sa više od sto kupovina od svog nastanka”, izjavila je Viktorija Boklag, CEO United Grupe.
“Kada smo investirali u United Grupu, identifikovali smo njen poslovni model, tehnologiju i regionalno vodstvo kao ključne pokretače organskog rasta, koji dodatno ubrzavaju akvizicije lokalnih kompanija. Zadovoljstvo nam je što ćemo sa Vivacomom dobiti dinamičnog operatora koji posluje na tržištu koje raste, što nam omogućava dalje širenje biznisa u Evropi”, rekao je Nikos Statopulos, Partner u BC Partnersu.
Predsjednik Nadzornog odbora Vivacoma Spas Roussev rekao je da je ova transakcija odlična prilika za Vivacom, njihove korisnike, kao i samu Bugarsku.
“Vivacom će odigrati važnu ulogu u budućem razvoju United Grupe, njihovom vodećem telekomunikacijskom i medijskom operateru u regionu”, dodao je Roussev.
Finansijski savjetnik Vivacoma bio je Lazard, a CMS je učestvovao kao pravni savjetnik. Finansijski savjetnici United Grupe bili su Citigroup, JP Morgan i Lion Tree, dok je Paul Weiss bio pravni savjetnik.