Univerzitet u Ljubljani na Sajmu obrazovanja u Sarajevu

0
1148
Budući studenti imaju priliku na sajmu u Sarajevu da dobiju važne informacije o obrazovnim mogućnostima u Ljubljani

Univerzitet u Ljubljani se ove godine predstavlja na Education Fair Sarajevo koji se održava u hotel Evropi 23. i 24. novembra 2017. godine. Sajmu prisustvuju predstavnici Filozofskog fakulteta i Fakulteta za računarstvo i informatiku Univerziteta u Ljubljani.
Budući studenti imaju priliku na ovom sajmu da dobiju važne informacije o obrazovnim mogućnostima u Ljubljani, uključujući i informacije o načinima stipendiranja.
Univerzitet u Ljubljani je prošle godine pohađalo 2.345 studenata iz 85 zemalja svijeta, od čega 450 iz Bosne i Hercegovine. Dodatnih 2.000 studenata je bilo na razmjeni na ovom Univerzitetu, od čega je njih 36 došlo iz Bosne i Hercegovine. Studenti iz BiH pokazuju najveće zanimanje za Ekonomski, Filozofski i Biotehnički fakultet.
Broj upisanih studenata na ovom Univerzitetu raste iz godine u godinu. Tako je u akademskoj 2017/2018 godini na redovni studij upisano 2.476 stranih studenata od čega 439 iz BiH.
“Zahvaljujući bilateralnom dogovoru između Slovenije i BiH, bosanskohercegovačkim studentima je omogućeno studiranje u Sloveniji pod jednakim uslovima kao i domaćim studentima i studentima iz država Evropske unije. Dakle, zbog oslobađanja školarine, studente iz BiH rasteretili smo velike brige oko finansiranja studija i ono što je najvažnije, stiču evropsku diplomu koja je priznata i u drugim dijelovima svijeta“, istakao je rektor Univerziteta u Ljubljani, prof. dr. Igor Papič.
Nakon ovog sajma, Univerzitet u Ljubljani će uzeti učešće u sveslovenskom sajmu obrazovanja i zanimanja ‘Informativa’, koji će se održati u Ljubljani, 26. i 27. januara 2018. Na ovom sajmu će posjetioci imati priliku da se upoznaju i porazgovaraju sa predstavnicima svih fakulteta i akademija Univerziteta u Ljubljani koji izvode programe iz područja humanistike, društvenih znanosti, jezikoslovlja, umjetnosti, prirodoslovnih znanosti, tehnike i tehnologije.
Nakon Informative, Univerzitet u Ljubljani će organizovati Informativni dan na svim fakultetima i akademijama, 9. i 10. februara 2018. godine.
Dan odvojen za Informativni dan za strane državljane i Slovence iz susjednih zemalja je 9. februar 2018. i organizovaće se u rektoratu Univerziteta u Ljubljani. To je svakako sjajna prilika za bh. državljane da dobiju sve neophodne informacije o vrhunskom školovanju u Ljubljani koje nudi sve prednosti modernog i kvalitetnog obrazovnog programa jedne članice Europske unije.
Podaci o objavljenim studijskim programima, uslovima za upis, o upisu u višu godinu za akademsku godinu 2018./2019. biće objavljeni u februaru 2018. u konkursima za upis na internet stranici Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije i na internet stranicama Univerziteta u Ljubljani te pojedinih akademija i fakulteta.
Više o Univerzitetu u Ljubljani, o stipendijama, studijskim programima i pripremi za prijave možete pronaći na: https://www.uni-lj.si/study/